V červnu se například podařilo získat od léta váhajících vlastníků pozemky, které pomohou scelit rezervaci Ščúrnici v Bílých Karpatech. Z komplexu přes sto let starých jedlobukových a jedlových lesů tam už svazu patří 25 hektarů.

Mezi jednadvaceti vykoupenými lokalitami naleznou zájemci o přírodu louky s ohroženými druhy rostlin, lesy, bývalé pastviny, rašeliniště, ale třeba i starou cihelnu u Chmeliště na Kutnohorsku s jezírky, v nichž žije řada pozoruhodných živočichů a vzácná masožravá rostlina - bublinatka. Z další bývalé cihelny v Liberci vytvořili ochranáři útočiště pro živočichy z města.

Jednadvacátou vykoupenou lokalitou se stala jedinečná jalovcová stráň nedaleko Vlašimi, o kterou se od roku 1990 stará ČSOP Vlašim. „Důvod, proč je zde jalovce tak velké množství, musíme hledat v minulosti - stráň byla dříve obecní pastvinou," uvedl při oznamování výkupu člen organizace Martin Klaudys. Cílem ochranářů je nyní obnovit v lokalitě řídký pastevní les, který z krajiny prakticky vymizel. Do záchrany lokality dali vlašimští ochránci přírody mnoho sil a investic, v roce 2010 se ale změnil vlastník pozemků a hrozilo, že mnohaletá práce půjde vniveč, protože majitel chtěl v lese hospodařit klasicky pro produkci dřeva.

Po více než ročním jednání o způsobu dalšího hospodaření vlastník nabídl pozemek k odkupu. „Na jaře se podařilo koupit ze sbírky Místo pro přírodu 2,8 hektaru, což je něco přes polovinu území. Zbývající část bude moct být vykoupena hned, jakmile se na sbírkovém kontu shromáždí potřebná částka," uvedl Klaudys a dodal, že výkup umožní pokračovat v pastvě.

Přírodní památka je vybavena informačními tabulemi a je přístupná po lesní cestě, která vede kolem ohrad s pasoucími se ovcemi.

O vykoupené lokality se starají pozemkové spolky, jedná se o neziskové organizace, pod koordinací ČSOP.