„Chtěl jsem se objednat minulý týden, ale sestřička mi řekla, že si mám zavolat v pondělí, protože už nemají vakcíny. Když jsem pak v poledne volal, řekla mi, že už zase došly. Ať to zkusím ve čtvrtek, objednají prý dvojnásobné množství," popisuje Tomáš.

Bezplatné očkování pro vězně

Zvýšený zájem zapříčinila nabídka Všeobecné zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR, že všem pacientům očkování uhradí.

„Od 1. do 15. října využilo nabídku již 9498 klientů a vyplaceno jim bylo 2,5 milionu korun. Zájem o očkování projevila i Vězeňská služba ČR, která by ráda umožnila bezplatné očkování osob ve výkonu trestu či ve vazbě. Podle informací z terénu má zájem lidí stoupající tendenci. Tu se navíc snažíme podpořit i tím, že od úterý přispíváme na očkování proti pneumokokovým infekcím, které bývají častou a nebezpečnou komplikací chřipky. Obě očkování lze přitom zvládnout najednou při jedné návštěvě lékaře," řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Akce pojišťoven chce změnit to, že se Češi proti chřipce nechávají očkovat jen minimálně. Zatímco třeba v USA je očkována téměř polovina lidí, u nás je to jen pět procent.

Každoročně zemře 2000 lidí

Na následky chřipky přitom jen 
u nás zemřou každý rok zhruba dva tisíce lidí – loni bylo nejmladšímu 27 let.

Za nezájmem o očkování často stojí špatná informovanost. Například lékařka z Lysic na Blanensku Bohumila Venerová přiznává, že některé pacienty musí dokonce k vakcinaci přemlouvat. „Jedna skupina si myslí, že jim očkování proti chřipce nepomůže. A druhá, že když se nechali proočkovat loni, tak jim protilátky v těle ještě zůstaly.
To bohužel není pravda," upozorňuje.

Pletou si ji s nachlazením

Mnoho pacientů se navíc domnívá, že očkování může chřipku vyvolat. To ale není možné, protože nejde o živou vakcínu. Další si zase pletou chřipku s nachlazením, a když po očkování dostanou rýmu, domnívají se, že vakcína nezabrala. Na druhou stranu je pravda, že injekce nechrání stoprocentně. „U zdravých dospělých zabrání onemocnění až v 90 procentech, u starších lidí snižuje potřebu hospitalizace pro zápal plic a chřipku až o 70 procent a riziko úmrtí až o 80 procent," podotýká hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Pro letošní chřipkovou sezonu doporučuje Světová zdravotnická organizace očkování především těhotným ženám, které jsou hlavní rizikovou skupinou. V ohrožení jsou i senioři, děti, osoby 
s chronickým onemocněním, zdravotničtí pracovníci i lidé, kteří cestují do zahraničí.

Pokud se rozhodnete využít nabídky pojišťoven, nechte si o vakcíně a aplikaci vystavit doklad. Ten vám pak na pobočce proplatí do výše 300 korun (obvykle stojí očkovací látka 150 korun a na stejnou částku vyjde aplikace).

Je jí dostatek

Ačkoliv musí některé ordinace rychle vakcíny doobjednávat, v lékárnách, kde vám očkovací látku na předpis také vydají, je jí dostatek. Distributoři ubezpečují, že jsou na pacienty připraveni.

„Zatím jsme dovezli 480 tisíc dávek, což představuje osmdesát procent spotřeby v České republice. Zbytek už je na cestě," uvádí ředitel distributorské firmy Petr Foukal s tím, že před několika dny řešili výpadek jednoho z výrobců a někteří tak neměli dostatek vakcín. „Firma nám oznámila, že nestihne dodat asi 120 tisíc dávek. Měli jsme drobná zpoždění v dodávkách. Bylo to ale v době, kdy distribuce začínala, takže lékaři to skoro nepoznali," doplňuje Petr Foukal.

MICHAELA KOUBOVÁ
A ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU