„Nemám příliš rád takovou tu turistiku do exotických destinací. Tu si většinou přejí manželky politiků, než politici samotní. Samozřejmě je mojí milou povinností navštívit sousední země, ale za daleko důležitější pokládám cesty po krajích," řekl Zeman. Jako první po svém zvolení navštívil Zlínský kraj.

Dnešek byl jeho první oficiální návštěvou Brna, při níž se setkal i s jeho představiteli. Do města ale ve své funkci zavítal už podruhé. Krátce po svém zvolení totiž na Ústavním soudu vedl jednání o nových ústavních soudcích.

Častým tématem při setkáních primátorů, hejtmanů a starostů se Zemanem budou patrně finance. Zeman se při dnešním jednání s Onderkou zajímal o rozpočet města. Zdůraznil, že si váží toho, že se dluhy města daří snižovat. Zadluženost města byla k 31. prosinci 2012 5,75 miliardy korun. Letos bude Brno hospodařit se zhruba o miliardu nižším rozpočtem než loni. Přesto celkový dluh postupně klesá.

„…někdy srovnávám rozpočty měst a obcí s centrálním rozpočtem, a musím přiznat, že ten centrální rozpočet z toho vychází podstatně hůře," zdůraznil prezident. Podle svých slov se těší na další návštěvu jižní Moravy. Ještě před zvolením prezidentem byl častým hostem na farmě někdejšího ministra zemědělství Jana Fencla, který hospodaří na Hodonínsku.