Podle jeho mínění by protest měl být do půlky května. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) dnes oznámila, že nebude dál chodit na tripartitu. K jednacímu stolu se vrátí, až vláda zastaví své reformy, či až u něj bude sedět jiný kabinet, řekl šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. Podle premiéra Petra Nečase předáci vyhrocují napětí, vláda chce s odbory dál jednat.

Předáci ČMKOS a KDOS uvedli, že by připravované protesty měly být bolestivější než ty dosavadní. Podle Pomajbíka není důvod je příliš odkládat a „čekat měsíc".

„Termín zatím nemáme. Je řada návrhů," uvedl po jednání ČMKOS a KDOS Zavadil. Ve hře jsou stávky v dopravě, a to regionální, pražská, celonárodní i na železnici. Trvat by mohly pár hodin, ale i několik dní. Soustředit by se mohly i do určitých dnů, popsal Pomajbík. Dodal, že všechny akce se nemusí konat naráz. O podobě protestu budou odbory dál jednat, a to i se zástupci iniciativ. S nimi tvoří platformu Stop vládě, která pořádala sobotní demonstraci v Praze. Žádá demisi vlády a předčasné volby.

Odmítají se účastnit tripartity

Podle Zavadila zástupci ČMKOS nebudou také dál chodit na tripartitu. Chtějí se na ni vrátit tehdy, pokud vláda zastaví své reformy, či odstoupí. V tom případě by jednali až s dalším kabinetem.

Premiér a šéf ODS Nečas dnes uvedl, že odbory jsou úzce propojeny s levicovou politickou scénou a z jejich rozhodnutí čiší politická militantnost. „My je nemůžeme přimět, aby chodily na jednání tripartity. Vláda byla, je a bude připravena jednat. Ten, kdo vyhrocuje napětí, jsou jednoznačně odboroví předáci," řekl předseda vlády novinářům.

Držet se svého kopyta

Podle vicepremiéra a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga nemají odbory právo mluvit do podoby kabinetu. „Měli bychom se každý držet svého kopyta," uvedl s tím, že je nepřípustné, aby odbory rozhodovaly o sestavení vlády a vláda o vedení odborů. „To bychom měli dodržovat, aby demokracie fungovala," soudí.

Podle odborářů byla sobotní stotisícová demonstrace největším protestem od listopadu 1989 a dala odborům a aktivistům další mandát od veřejnosti k pokračování akcí proti vládě. Premiér i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po sobotní demonstraci řekli, že reformy i úspory jsou nutné a kabinet v nich bude pokračovat. Zda má k tomu vláda dostatečnou podporu ve sněmovně, se ukáže v pátek, kdy by měla dolní komora hlasovat o důvěře vládě.

ČTĚTE: Odboráři ukončili protivládní protest, hrozili generální stávkou