Ty nové se prodávají za stejnou cenu jako loni, a to na 
6600 prodejních místech. Známku seženete na pobočkách České pošty nebo na benzinových pumpách. Roční známka pro osobní automobily do 3,5 tun stojí 1500 korun, měsíční 440 korun a za desetidenní známku zaplatíte 310 korun.

Už příští rok můžou být ale dražší. Ředitelství silnic a dálnic po transformaci ze státní příspěvkové organizace na státní podnik, která má být dokončena v červnu 2014, bude muset nově platit DPH. O daň se zvýší i cena dálničních známek, u celoroční by to měly být tři stovky.
Dříve se spekulovalo o tom, že by známky mohly nahradit elektronické krabičky, které by byly přenosné a mýtné by se na ně nahrávalo.

„Dálniční známky fungují a investovat náklady do dalšího projektu, kde není tak výhodná návratnost, není rozumné," řekl však ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Pokud vás na dálnici bez platné známky chytí policisté, můžou vám uložit blokovou pokutu až pět tisíc korun, ve správním řízení až sto tisíc. Stejná pokuta hrozí i za to, když starou a neplatnou známku z předního skla neodstraníte.

Do Státního fondu dopravní infrastruktury ze známek loni šlo 3,7 miliardy korun. Fond z peněz financuje opravy a údržby dálnic a rychlostních komunikací.

Jak odstranit starou nálepku

* Seškrábat ji nehtem, nožem nebo žiletkou.
* Nahřát fénem a seškrábat, zbytky lepidla odstranit lihem.
* Přelepit ji silnější lepicí páskou, která při sundávání s sebou vezme i známku.
* Známku před nalepením na sklo nejdřív na chvíli nalepit na kus látky nebo ji osahat rukou. Později se lépe sundává.
* Lépe ji odstraníte, když ji nalepíte na vlhké sklo.

Kateřina Ciborová