Přestřelka odstartovala v pondělí, kdy ODS uspořádala ve městě demonstraci proti zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti GIBS Poslanecké sněmovny PČR.

Na svém facebookovém profilu pak strana konstatovala, že jedinou demokratickou stranou ve městě, která na demonstraci neměla zastoupení, je Hnutí Ostravak. „Asi se báli otázek, proč se s pomocí KSČM křečovitě drží křesel na Moravské Ostravě,“ stálo mimo jiné na stránkách ODS.

Spor mezi oběma stranami vyústil na středečním zastupitelstvu města a nečekaně se dotkl odkupu pozemků za více než 100 milionů korun od společnosti Vítkovice, a. s.

Řetěz primátora Ostrava. Ilustrační foto.
V Ostravě začíná boj o primátorský řetěz. Kdo je favoritem?

Všeobecně se očekávalo, že schválení je jen formalita. Nakonec ale návrh nebyl schválen. Proti se postavili zastupitelé Hnutí Ostravak, které údajně nebylo spokojeno s přípravou smluv a další dokumentací související s prodejem.

Zaskočeni výsledkem byli i zástupci Vítkovic. „Velmi nepříjemně nás překvapil, město po celou dobu projevovalo o toto území enormní zájem, proti nebyla koalice ani opozice, a měli jsme to za hotovou věc,“ uvedla mluvčí Vítkovic, a.s., Eva Kijonková. Město chce prostor mezi Dolními Vítkovicemi a Novou Karolinou zkulturnit k dalšímu, nejspíše volnočasovému, využití.

Hnutí Ostravak pak svůj postoj večer okomentovalo na svém facebookovém profilu. Z příspěvku je cítit, že tento týden byly vztahy se svým koaličním partnerem z ODS hodně napjaté.

Inaugurace Miloše Zemana. Na snímku Petr Fiala.
Pravice kritizuje Zemanův projev. Byl žlučovitý a pomstychtivý, řekl Farský

„V pondělí se zástupci ostravské ODS předháněli s protikomunistickou rétorikou. Přifařili se k lidem znechuceným z vládní politiky a jako obvykle plácali prázdná slova a ze všeho obviňovali své okolí. Dnes ODS ukázala svou pravou tvář. Při důležitém hlasování o koupi pozemků od krachující společnosti Vítkovice, a. s., za více než 100 milionu korun se jako jeden muž semkla a hlasovala společně s komunisty proti zdravému rozumu a proti zájmům města. Proklamace jsou fajn, ale když jde o peníze, soudruzi jim náhle nevadí,“ píše se na facebookovém profilu Hnutí Ostravak.

Podle informací Deníku ale není odkup pozemků uzavřen a radní města by o něm měli v nejbližších dnech opět jednat a připravit návrh na další zasedání zastupitelstva.

Vzhledem k tomu, kolik humbuku a politických sporů způsobil odkup Bazalů (za podobnou cenu), bude se Deník tématu odkupu pozemků od společnosti Vítkovice věnovat.

V pátek odpoledne už vztahy mezi politickými partnery vypadaly mnohem smířlivěji:

ODS a hnutí Ostravak zakopali válečnou sekeru  Jediný den poté, co napjaté vztahy z tohoto týdne vyústily ve slovní potyčku na sociálních sítích, se obě strany, alespoň směrem k veřejnosti, usmířily. Své výstupy ostatně samy nazvaly „emotivními vyjádřeními na sociálních sítích“, kterých zpětně litují.
Jejich zástupci – Lukáš Semerák (Ostravak) a Martin Štěpánek (ODS) – proto v pátek ve společném prohlášení na sociálncíh sítích uvedli: „Přesto, že zastupitelé na svém středečním zasedání neodsouhlasili koupi uvedených pozemků, panuje ve vedení města shoda na strategické vhodnosti jejich nabytí. V následujících týdnech proto dojde k dopracování smluvní dokumentace a k jejímu odsouhlasení druhou smluvní stranou. Tato pak bude předložena na dubnové zasedání zastupitelstva města. Všechny subjekty tvořící tzv. koalici, tedy i hnutí Ostravak a ODS, jsou připraveny nákup podpořit. Věříme, že tímto krokem společně vytvoříme prostor pro budoucí možný rozvoj města,“ píše se v prohlášení. Lze očekávat, že před blížícími se komunálními volbami bude podobných situací přibývat.

Předseda KSČM Vojtěch Filip.
Podpora vlády od KSČM? Filip opět zpochybnil důvěryhodnost Babiše