Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) se kraj pojistil zejména zřízením odboru středočeského investora, na nějž byla převedena odpovědnost za celou stavbu od přípravy až po kolaudaci. Hejtman poukázal i na to, že opoziční ODS obsadila funkci předsedy kontrolního výboru a má podle něj všude otevřené dveře a jakoukoliv zakázku si může překontrolovat.

Skopeček připomněl, že soud minulý týden uložil za korupci při veřejných zakázkách z Rathovy éry Kateřině Kottové, dříve Pancové, a Petru Kottovi 7,5 roku vězení a oba je označil za organizátory korupce. Dalším sedmi lidem vyměřil podmíněné i nepodmíněné tresty. I když rozsudek není pravomocný, vedení kraje a potažmo krajské ČSSD by se k němu mělo podle Skopečka vyjádřit. „Není přece možné, aby vedení středočeské sociální demokracie, kam patřil David Rath a kam patřila Kateřina Pancová – a byli to významní vrcholní členové sociální demokracie – k tomu mlčelo. A to ještě za situace, kdy současní radní a současný hejtman byli součástí týmu Davida Ratha," prohlásil Skopeček.

Odbor investora

Petera dnes ČTK a Českému rozhlasu řekl, že rozhodnutí soudu mu nepřísluší komentovat. „Co se týká vlastního rozsudku, to je věc soudu a přece mně nepřísluší, abych se vyjadřoval k tomu, jestli byli odsouzeni řádně a kolik dostali roků," podotkl. Na rozdíl od zástupců ODS je přesvědčen o tom, že kraji nevznikla žádná škoda, kterou by mohl vymáhat. Poukázal na skutečnost, že rozsudek nehovoří o škodě, která by vznikla Středočeskému kraji, ale o tom, že se stíhaní lidé obohatili o určité peníze. „Ale to nebyly peníze Středočeského kraje," podotkl. V případě, že by soud rozhodl, že kraji vznikla škoda, radní a zastupitelé by se tím podle hejtmana zabývali. „Ta věc zatím nenastala," dodal.

ODS nebude podle Skopečka vyzývat vedení kraje k rezignaci, protože by to podle něj nemělo žádný efekt, žádá ale informaci o tom, jak se kraj s kauzou vypořádal a co bylo učiněněno pro to, aby se nic podobného neopakovalo. Petera připomněl, že kraj po zatčení Ratha zrušil všechna zahájená výběrová řízení a vypsal nová. Soutěže si začal organizovat sám a zřídil odbor středočeského investora.

Petera tvrdí, že radní měli při rozhodvání o zakázkách omezené mantinely – byla vypracována projektová dokumentace, stanovena předpokládaná cena díla a existovala podmínka, že tato cena nesmí být překročena, což se podle hejtmana nikdy nestalo. To považuje za klíčové.

Nedávné verdikty se týkaly devíti obžalovaných. Soud kvůli průtahům vyčlenil zvlášť případ Ratha a Lucie Novanské, která údajně podezřelé tendry pořádala. V této kauze se dosud nerozhodlo.