Předloni měla ODS ztrátu přesahující 43 milionů korun. Politické strany a hnutí musí své výroční finanční zprávy předložit Sněmovně do 1. dubna.

„Významná část darů pokrývajících volební náklady z roku 2013 byla přijata až v letošním roce, a tudíž se započte až do výnosů roku 2014. V hospodaření se projevilo také rozpuštění Sněmovny a s tím spojený výpadek příspěvků za poslanecké mandáty a následně nižší počet obhájených mandátů," uvedla Havelková.

ODS loni vykázala příjmy 281,4 milionu korun, největší část pocházela ze státního příspěvku na činnost ve výši 84,6 milionu. Na úhradu volebních nákladů strana od státu dostala 38,4 milionu korun, ze členských příspěvků získala přes 12 milionů Kč. Dárci v loňském roce ODS poskytli 78,3 milionu korun, víc než 50.000 korun věnovalo 302 z nich. Z výdajů v celkové výši 238,5 milionu šlo na volby 98,3 milionu, na provoz strany 82,9 milionu a na mzdy 55,6 milionu Kč.

Strana si musí s nižšími příjmy poradit

Předseda ODS Petr Fiala už minulý týden novinářům ve Sněmovně řekl, že si strana bude muset s nižšími příjmy poradit. Občanské demokraty přitom letos čekají další troje volby. „Snažíme se najít cesty, jak udělat přiměřeně nákladné volební kampaně," uvedl Fiala.

Strana už propustila některé pracovníky hlavní kanceláře a sloučila některé sekce, například mediální a analytickou. Kolik lidí muselo odejít, nechtěl Fiala upřesnit s tím, že reorganizace ještě není dokončena. Podle Fialy strana také reviduje svoji manažerskou síť a uvažuje o stěhování. „Změna sídla hlavní kanceláře ODS je na místě. V tuto chvíli hledáme vhodné prostory, které by odpovídaly našim potřebám," konstatoval předseda občanských demokratů. Stěhování podle něj ale nastane až na konci roku, do té doby má strana platnou smlouvu.

Ze sněmovních stran loni skončilo v záporných číslech ještě hospodaření vládního hnutí ANO, podle svého předsedy Andreje Babiše mělo ztrátu asi 40 milionů korun. Naopak největší zisk vykázali komunisté, a to 84 milionů korun. Se ziskem loni skončila také sociální demokracie, která byla v plusu 34,9 milionu korun. V kladných číslech skončili v roce 2013 i lidovci, kterým zůstal přebytek přes 20 milionů korun. Hnutí Úsvit podle svého tajemníka a mluvčího Jana Zilvara loni hospodařilo se ziskem v řádu milionů korun.