V televizním pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil, že s tímto návrhem chce strana přijít na další jednání koaličních expertů, kteří diskutují o případných změnách ve vládním návrhu novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ). 

"My považujeme za lepší, aby tu hlavní odpovědnost měl vlastník," zdůraznil Stanjura. Možnost zapojení NKÚ připustil až ve chvíli, kdy by se tento model neosvědčil. 

Už na podzim dvě ze tří vládních stran, tedy Věci veřejné a TOP 09, podaly k vládní předloze pozměňovací návrhy, které mají umožnit, aby NKÚ kontroloval veškeré veřejné instituce, tedy například i firmy s podíly státu, krajů a obcí. Jde mimo jiné o České dráhy a energetický gigant ČEZ. Návrhy podpořily i dva relevantní sněmovní výbory. 

Návrh rozšíří možnost kontroly

Vládní návrh změny ústavy a zákona o NKÚ, o kterém by podle Stanjury měla sněmovna jednat už na své březnové schůzi, rozšiřuje možnost úřadu kontrolovat například obce nebo kraje. 

Úřad by měl mít také možnost kontrolovat zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace územních samosprávných celků nebo například Českou televizi i Český rozhlas. 

Občanští demokraté s koaličními partnery nesouhlasí a o věci začali jednat straničtí experti, jejich úterní schůzka ale skončila bez dohody. Další je podle Stanjury naplánována na 6. března. 

Dozorčí rady by vybíraly nezávislé komise

Na ni chtějí zástupci ODS podle Stanjury přijít s návrhy, aby výběr členů dozorčích rad státních a obecních firem podléhal přesným pravidlům. Vybírat by je například měly nezávislé komise složené z odborníků na personalistiku, ekonomiku a právo, kteří prověří, že členové dozorčích rad se umí orientovat v účetních výkazech a v soutěžním právu ve smluvních vztazích. 

Podle Stanislava Polčáka (TOP 09 a STAN) je Stanjurova představa přijatelná jen jako další doplnění systému. "Nechápu, proč možnost vnější kontroly NKÚ by měla vadit," řekl autor pozměňovacího návrhu, který s rozšířením pravomocí NKÚ i na obecní a státní firmy počítá. 

"To musí být vládní návrh, který bude garantovat, že tady nebudou hrozit arbitráže, žaloby menšinových vlastníků," poznamenal předseda poslaneckého klubu opoziční ČSSD Jeroným Tejc. Cesta pozměňovacího návrhu, byť navrženého vládními poslanci, je podle něj riziková. Koalice - pokud se nedohodne - bude podporovat nynější vládní návrh, upozornil Tejc.