Mezi volebními lídry bude místopředseda ODS Miloš Vystrčil, který na Jihlavsku obhajuje senátorský mandát. Bývalý hejtman Vysočiny se uchází také o znovuzvolení do krajského zastupitelstva.

„Spojení řadové pozice neuvolněného krajského zastupitele s pozicí senátora mi pomohlo nejen neztrácet kontakt se životem a děním regionu, nýbrž i důstojně prosazovat zájmy Jihlavy a regionu v Praze," uvedl ke svým motivům Vystrčil.

Z osmi stávajících senátorů ODS bude o udržení se v horní komoře bojovat polovina z nich. Kromě Vystrčila to jsou Tomáš Jirsa na Českokrumlovsku, Jiří Oberfalzer na Berounsku a Veronika Vrecionová na Mělnicku.

Senátorský mandát už ze zástupců ODS znovu neobhajují místopředseda horní komory Přemysl Sobotka na Liberecku a Pavel Eybert na Táborsku, kteří jsou v Senátu od jeho naplnění v roce 1996. V roli pražských senátorů skončí Petr Bratský a Milan Pešák. Mezi jejich nástupce by mohli patřit komunální politici, ale také bývalý disident a vydavatelem undergroundového časopisu Vokno František Stárek, známý také pod přezdívkou Čuňas.