Vše směřuje k pádu Nečasova týmu. Ten by nyní – kromě opozice – vyhovoval především TOP 09. Pokud Miroslav Kalousek hledal uvěřitelnou záminku k odchodu z koalice, policie mu ji nyní nabídla na zlatém tácu. V kauze „nejede" nikdo z členů TOP 09 a Karel Schwarzenberg se bude muset od korupčního skandálu takového rozsahu kategoricky distancovat. Okamžitý odchod z vlády je pro TOP 09 jediným řešením.

Server Českápozice.cz napsal, že zátah souvisí mimo jiné s odchodem rebelujících poslanců ODS Fuksy, Tluchoře a Šnajdra z Poslanecké sněmovny. 

V dohodě s třemi rebelujícími poslanci ODS Ivanem Fuksou, Petrem Tluchořem a Markem Šnajdrem se velmi angažoval ministr průmyslu a místopředseda ODS Martin Kuba. „Primárně jsem ovšem usiloval o to, aby v klubu ODS zůstali a domluvili jsme se," odmítl Martin Kuba v rozhovoru pro Deník svůj podíl na politických handlech. Kromě Tluchoře totiž oba odstoupivší poslanci získali výnosná místa ve státní správě.

Ivan Fuksa se stal místopředsedou Českého Aeroholdingu a Marek Šnajdr člen dozorčí rady ČEPRO.

„U těch dohod jsem nebyl, nerozhodoval jsem o jejich instalaci do těchto funkcí," zdůraznil Martin Kuba.

Pokud se potvrdí zatčení ředitelky sekretariátu premiéra Petra Nečase a jeho pravé ruky Jany Nagyové, nemůže šéf ODS přežít. A podá-li Petr Nečas jako premiér demisi, padne celá vláda. 

Jeho vztah s Janou Nagyovou je totiž tak těsný (pracovně a podle některých spekulací i jinak), že její pád strhne do propasti i jeho.