„Sociální demokracie umožnila komunistům návrat k moci. Znepokojující je zejména jejich sílící vliv na vzdělání dětí," konstatuje čerstvě zvolený předseda Stínové asociace krajů Jiří Pospíšil. „V minulém volebním období se ukázalo, že tam, kde spolu vládli komunisti a socialisti, hospodářství kraje trpělo. ODS prosazuje rozumné investice, které nezakládají na další dluh a které naopak podněcují rozvoj ekonomiky a vznik nových pracovních míst – příkladně investice do nových silnic druhé a třetí třídy," dodal.

„Kraje se stávají pokusnou laboratoří pro socialisticko-komunistické koalice. Můžeme v nich v malém vidět to, co tyto dvě strany v případě volebního úspěchu budou chtít realizovat na celostátní úrovni, včetně jejich úzké spolupráce. Příkladem budiž Středočeský kraj, který byl hejtmanem ODS odevzdán hejtmanovi ČSSD jako prosperující kraj, aby se během několika let pod vedením ČSSD stal nejzadluženějším krajem v České republice. Proto bude velmi důležité, aby občanští demokraté měli na krajské úrovni své celostátní mluvčí, kteří budou schopni formulovat naše postoje týkající se krajské politiky," konstatuje ke kroku občanských demokratů premiér a předseda strany Petr Nečas.

K hlavním tématům Stínové asociace krajů patří téma zadlužování krajů, otevření železniční dopravy konkurenci a zaměstnanost.