Počínání obžalované Nečasové bylo podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavly Hájkové mimořádně společensky škodlivé. "Zneužila svou bezbřehou moc, které se jí v té době dostávalo kvůli mileneckému vztahu s premiérem České republiky," uvedla při zdůvodnění nepravomocného rozsudku, jímž Nečasové uložila dvouletou podmínku a pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy.

Jana Nečasová
Vinna. Nečasová zneužívala Vojenské zpravodajství, dostala dva roky podmíněně

Motivaci Nečasové podle soudu dokazují odposlechy jejího telefonu, které jsou součástí trestního spisu. "Obžalovaná častovala Radku Nečasovou těmi nejsprostšími nadávkami, které tady dále nebudu uvádět. Snahou bylo prokázat její údajnou nevěru ve světle toho, co obžalované řekla její kartářka," konstatovala soudkyně.

"Tlačila na svědka Nečase, aby se urychleně rozvedl, aby s tímto rozhodnutím již neotálel a aby ho sdělil své tehdejší manželce. Toto jednoznačně vyplynulo z odposlechů," zdůraznila. "Je zřejmé, že se Nečas zprvu k rozvodu neměl a že ho obžalovaná Nečasová chtěla k urychlení rozvodu přimět," dodala.

Soud má za prokázané i to, že obžalovaná zasílala Radce Nečasové hanlivé sms zprávy, protože telefony, z nichž byly odesílány, byly u obžalované nalezeny. Nechala jí také poslat časopis Forbes, v němž tehdy Nagyová figurovala na sedmém místě v žebříčku nejvlivnějších žen, a přiložila k němu vzkaz "kam jsi došla ty?".

Jana Nečasová (dříve Nagyová) a Petr Nečas.
Obžalovaní v kauze vojenské rozvědky přednesli závěrečné řeči

Obžalované zpravodajce podle soudu motivovala k účasti na trestné činnosti vzájemná a nezdravá loajalita - Milan Kovanda a jeho předchůdce v čele Vojenského zpravodajství Páleník jsou dlouholetí přátelé. Nečasová se také Páleníka snažila prosadit do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Nečas jí ale sdělil, že to zařídit nedokáže. "Rozzuřilo ji to. Na negativní zprávu reagovala až hystericky," připomněla soudkyně další odposlech.