Zaorálek řekl, že chce vyzvat vládu k odvolání Janečka a Schillerové kvůli údajnému zneužití zajišťovacích příkazů k likvidaci firem.

"Já budu muset přečíst panu ministrovi Zaorálkovi služební zákon. Ocituju mu z toho, jaké důvody mohou vést k tomu, abych mohl odvolat paní Schillerovou a pana Janečka. Navíc je to sdílená kompetence státního tajemníka a ministra financí, takže této žádosti bohužel nemohu vyhovět," řekl novinářům před jednáním vlády ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Sledování výsledků parlamentních voleb ve štábu ANO, 21. října v Praze. Babis
Vítěz voleb Andrej Babiš: Menšinová vláda ANO je poslední možnost

"Ať můžu mít jakékoli výhrady vůči fungování finančního úřadu v České republice, které jsem paní náměstkyni a panu ministrovi zmiňoval, tak si myslím, že tady není taková situace, aby mohl jiný ministr navrhovat odvolání těchto úředníků. Protože to podle mě není v souladu se zákonem o státní službě," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) očekává vzrušenou debatu, pokud Zaorálek skutečně návrh na odvolání Janečka a Schillerové vznese. Požadavek mu ale připadá nesmyslný. "Snad už jsme po volbách, takže jsem doufal, že tyhle šílenosti přestanou," řekl.

Andrej Babiš.
Babiš: ANO chce šéfa Sněmovny, zjišťuje představy ostatních stran

Zaorálek minulý týden řekl, že hodlá dnes na vládě navrhnout odvolání Janečka a Schillerové. Odvolával se přitom na reportáž serveru Seznam Zprávy. Ta obsahovala příběhy, jež podle Zaorálka dokládají, že v době, kdy ministerstvo financí vedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš, byly prostřednictvím zajišťovacích příkazů zlikvidovány firmy nevyhovující lidem kolem holdingu Agrofert, který Babiš donedávna vlastnil.