SPD také vzneslo požadavek na to, aby získalo pozici předsedy bezpečnostního výboru Sněmovny. "Chceme mít dohled nad zvyšováním bezpečnosti v České republice. Bezpečnost českých občanů je naší prioritou," řekl Okamura. SPD by podle něj stála i o vedení zahraničního výboru.

Obě uskupení jednala i o programových požadavcích SPD. Shodla se na zájmu přijmout zákon o obecném referendu, chtějí dále debatovat o jeho parametrech. Podle Okamury se ANO nebrání ani diskusi o zákazu nelegální migrace a zákazu práva šaría, představitelé ANO nicméně k těmto návrhům jasné stanovisko nepřijali.

Den po parlamentních volbách, 22. října, začala povolební vyjednávání ve Sněmovně v Praze. Faltýnek
Babiš: Faltýnek určitě nebude ve vládě

Okamura ale odmítl, že by jednání směřovala k vytvoření vládní koalice. "My nejednáme o vládě s hnutím ANO. Skončilo první oficiální jednání o tom, jestli podpoří hnutí ANO některé naše programové body," řekl. Připomněl také, že se SPD nechce zapojit do kabinetu, který by vedl trestně stíhaný premiér. Trestnímu stíhání čelí šéf ANO Andrej Babiš a vítězné hnutí trvá na jeho nominaci do čela vlády.

Společný kabinet s SPD ale vylučuje i ANO. "O vládě jsme nejednali, protože jsme řekli, že do vlády s SPD nepůjdeme. To jsme řekli před volbami a naše stanovisko je pořád stejné," řekl Faltýnek. Podle něj by ANO z programových důvodů preferovalo koalici s ODS, s níž budou představitelé hnutí jednat v úterý večer. Umí si představit i pokračování koalice s ČSSD a KDU-ČSL, kterou podle něj tyto strany "kategoricky nevyloučily". Lidovci dnes nicméně po jednání s ANO uvedli, že směřují do opozice.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se sešel s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
Zeman přijal Babiše. Ten se však pověření k jednání o vládě zatím nedočkal