„V kauze Vlastimila Pechance bylo hrubě porušeno jeho právo na spravedlivý soudní proces," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Úsvitu Jan Zilvar. Doplnil, že Okamura a Novák v minulosti podali několik stížností ministrům spravedlnosti pro porušení zákona v Pechancově případu. Nyní chtějí nové ministryni spravedlnosti předat stížnost pro porušení v jeho prospěch. Stížnost má vypracovat advokátka Klára Samková, která povede kandidátku Úsvitu do voleb do Evropského parlamentu.

Za „krajně nešťastnou a nevhodnou" označil na Facebooku Okamurovu návštěvu Pechance šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Dle mého názoru nevrhá negativní světlo pouze na pana Okamuru a jeho stranu, ale i na celou Poslaneckou sněmovnu," napsal.

Politická taktika

Podle senátora Jiřího Dienstbiera je Okamurův krok politickou taktikou, kterou chce část „extrémní" společnosti stáhnout na svoji stranu. Míní, že do české politiky pronikají extrémní postoje. „Pan Okamura je toho naprosto dokonalým příkladem, protože se těchto nálad snaží zneužít. Dělat se proti tomu dá ledacos, musí to být promyšlená strategie a žádná populistická plácnutí do vody, ale doopravdy dlouhodobý systémový přístup, který bude odstraňovat ty sociální předpoklady," řekl České televizi pravděpodobný budoucí ministr pro lidská práva Dienstbier.

Propuštění na podmínku

Novák uvedl, že Pechance o úmyslu podat stížnost informovali. „Vlasta by v tuto chvíli ale nejraději počkal, až se projedná jeho žádost o propuštění na podmínku. Má přes polovinu trestu odsezeno a někdy v březnu by mohl žádat," doplnil k tomu místopředseda hnu­tí.

Pechance soud poslal do vězení v roce 2003 a vyměřil mu trest 17 let. Podle pravomocného rozsudku Pechanec bodl na diskotéce v červenci 2001 Absolona dvakrát do břicha. Muž v nemocnici na následky zranění zemřel. Absolonova družka o rok později podlehla rakovině. Měli dvě malé děti. Pechanec u soudu označil proces za vykonstruovaný a důkazy za smyšlené.

Standardní hospodská rvačka

Podle Nováka ale nešlo o vraždu. „Nikdo to nebral jako vraždu, ale jako standardní hospodskou rvačku, že v té rvačce padla nějaká rána a někdo byl bodnutý, ale ne úmyslně," řekl Novák.

Romskou tématiku Okamura zařadil i do své loňské předvolební kampaně do Sněmovny. Ještě dřív například uvedl, že by Romové měli usilovat o vlastní stát a ČR by jejich vystěhovalectví do něj měla podpořit.