V prvním jako oběti, v druhém pak v roli pachatelů. V úterý to potvrdil korunní princ olašských Romů Josef Stojka z Ostravy. První drama se odehrálo v Hluboké nad Vltavou, kde asi patnáct Romů napadlo tyčemi jednoho z obyvatel penzionu, kterému vzali dvacet tisíc korun jako údajný dluh. Policisté již z útoku obvinili dva muže z Prostějova. „V tom penzionu bydlel můj bratr. Sprostě ho zbili,“ řekl Stojka.

Dva dny po incidentu vyrazili ostravští Romové do Prostějova, kde málem zabili jednoho z místních Romů. Jak ale Stojka zdůraznil, rozhodně se nejednalo o žádnou trestnou výpravu. „O pomstě nemůže být řeč,“ řekl.

To, že málem zemřel člověk, označil jen za souhru nešťastných náhod. „Nic takového nikdo neplánoval. Cesta do Prostějova měla jediný cíl – vše si na místě vyjasnit a vyřešit. Nějak se to ale zvrhlo,“ tvrdí Stojka.

Prostějovského Roma Josefa Lakatoše, který utrpěl střelná zranění, označil za skvělého člověka. „Je to dobrý chlap. Známe se. Nic proti němu nemám,“ doplnil Stojka. Policisté již zadrželi a vyslechli čtyři ostravské Romy. Jednoho z nich zatkli při pokusu o útěk na Slovensko. Další tři se sami přihlásili. Všichni byli propuštěni na svobodu.

Obvinění z ublížení na zdraví si zatím vyslechli dva z nich, jeden je navíc stíhán za únos. Ten by mohl souviset s patnáctiletou Romkou Mercedes z Prostějova, která cestovala ve společnosti ostravských Romů. Policisté vyšetřující prostějovský případ kvalifikovaný jako pokus o vraždu vyhlásili pátrání i po dalších třech ostravských Romech. Ti při napadení měli sehrát důležitou roli.