Pracovníci agentury se dotázali na názor 2079 lidí. Nejčastějším problémem je podle Šabatové diskriminace kvůli věku. Její oběti nevěří, že mohou aktivně bránit svá práva, a často ani netuší, kde mají v krizových situacích hledat pomoc.

Šestašedesát procent dotázaných uvedlo, že se s diskriminací setkali při hledání zaměstnání. Na stejné potíže přímo na pracovišti si stěžovalo 38 procent dotázaných. Při nákupu zboží či služeb se s různou formou diskriminace podle Šabatové setkalo 21 procent a ve zdravotnictví 18 procent dotázaných.

Ombudsmanka upozornila, že v rámci výzkumu se kancelář ochránkyně dotázala soudců a představitelů správních orgánů na to, zda by ombudsman měl mít možnost podávat k soudům veřejné žaloby na diskriminaci. Celkem 65 procent z nich podporuje, aby měl ochránce toto oprávnění.

"Vzhledem k dosavadnímu nízkému počtu žalob v oblasti diskriminace jsem výsledkem příjemně překvapená… Teprve bohatší judikatura totiž může obětem diskriminace přinést větší míru jistoty a možnost předvídat, jak případný spor dopadne," uvedla Šabatová. Doplnila, že právě obavy z nejistého výsledku sporu odrazují oběti diskriminace od případných soudních pří.