Roste také počet hospitalizovaných a pacientů s covidem ve vážném stavu. V nemocnicích je podle posledních dostupných dat ze středy 413 lidí s nákazou, v těžkém stavu je 91 z nich.

Roušky v MHD a obchodech. Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Nová nařízení. Kdy nesmíte do baru a jak je to s rouškami

Od úterý vzrostl počet hospitalizovaných pacientů o 25 a těžkých případů o deset. Nemocnice podle ministerstva zdravotnictví zvládnou násobně víc pacientů s covidem-19 než nyní, a to i vážných případů. Přibývá rovněž lidí, kteří s covidem zemřeli. Obětí je celkem 489, během čtvrtka přibyla čtyři úmrtí.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška může být za září podle optimističtějších modelů asi 44 tisíc nových případů, podle méně optimistických až 70 tisíc. Roušky, mytí rukou a dodržování rozestupů mohou podle něj šíření viru snížit až o polovinu.

Počty nakažených výrazně rostly i minulý týden, kdy denní přírůstek poprvé překonal tisícovku. Od té doby s výjimkou neděle denně přibývalo více než tisíc potvrzených nákaz.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek
Riziko exponenciálního šíření koronaviru je v Česku velké, říká Dušek

Více se ale testovalo. V srpnu počet testů za den pouze jednou překročil 10 tisíc, kdežto minulý týden laboratoře od úterý do čtvrtka provedly každý den více než 15 tisíc testů, v pátek rekordních 19 tisíc. Ve středu zvládly 17 890 odběrů, o čtvrtečním počtu testů bude ministerstvo informovat dnes vpodvečer. Kapacita laboratoří je podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) 20 700 denně, cíl je 25 tisís.

Nejvýrazněji se nákaza šíří v Praze

Prvním znakem zlepšení epidemické situace bude podle Duška zmenšení podílu nových případů na počet testů. Ve středu dosáhl podíl skoro 12 procent, o den dřív byl necelých deset procent a v pondělí přes šest, zatímco o víkendu se pohyboval také přes 11 procent.

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří v Praze a v přilehlých středočeských okresech, ale také na Kroměřížsku, jižním Plzeňsku, Uherskohradišťsku či Chebsku. V Praze hygienici za posledních sedm dní potvrdili 191 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, následuje Kroměřížsko se 171 případy, víc než 150 nakažených na 100 tisíc obyvatel mají okresy Praha-východ, Praha-západ, Plzeň-jih a Uherské Hradiště.

Od 10. září platí v celém Česku kvůli zhoršující se epidemické situaci povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Kvůli rostoucím přírůstkům nakažených i hospitalizovaných stát zavádí ode dneška další plošná opatření.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
Situace není dobrá, řekl Vojtěch. Vydal opatření: roušky ve třídě, omezení barů

Budou zakázané vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Žáci a učitelé musejí nosit roušky i ve třídách s výjimkou prvního stupně základních škol. V celé zemi zůstanou restaurace či bary mezi půlnocí a šestou hodinou ráno zavřeny.

Lidé by měli dodržovat základní hygienická pravidla, ministr Vojtěch je vyzval, aby se chovali ohleduplně a omezili co nejvíc účast na větších akcích. Nejčastějšími místy nákazy jsou podle ministerstva rodina a pracovní prostředí, rizikovou aktivitou je také návštěva společenských akcí, jako jsou rodinné oslavy a svatby. Více než pětina případů v poslední době pochází ze škol.