„Ve skutečnosti se jedná o puč ODS a TOP 09 proti nezávislé práci policie," řekl Sobotka. Vládní strany mají podle něj obavy z toho, že policie pracuje nezávisle. „Vypadá to, že v naší zemi došlo k překročení dalšího pomyslného mezníku – každý, kdo se odváží veřejně vystoupit proti korupčnímu jednání mocných, je následně účelově obviněn a zatčen," uvedl prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier.

Naopak místopředseda Senátu a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka označil reakci ČSSD za hysterickou. „Hovořit jedním dechem o nezávislosti policie a současně politicky zasahovat do závěrů generální inspekce a kroků ministra je paradoxní," sdělil v tiskovém prohlášení.

Předseda VV a exministr vnitra Radek John označil Lessyho konec za pokus zničit nezávislost policie. Lessy podle něho nikomu nestranil, a proto se prý stal nepohodlným vládní koalici. Její špičky věděly o Lessyho konci už od pondělí, řekl novinářům John.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová míní, že vláda hledala jakýkoliv důvod, jak se zbavit nezávislého policejního prezidenta. O mimořádné schůzi dolní komory chce jednat s dalšími opozičními stranami; VV nemají tolik poslanců, aby mohly o její svolání samy požádat.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) sdělila, že obvinění Lessyho bere na vědomí. Je podle ní třeba situaci ve vedení policie stabilizovat a nastavit normální vztahy mezi vnitrem a policejním prezidiem.

„Podle mého názoru by se komunisté v roce 1948 nemuseli stydět za to, co se podařilo vládě Petra Nečase (ODS). Je to účelová snaha o kriminalizaci a odvolání policejního prezidenta. Je evidentní, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se stala politickou policií," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Opoziční VV se obávají, že se do policie nyní vrátí lidé spojení s bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS). „Cílem celé akce je rychle dosadit do funkce policejního prezidenta Langrovi blízkého Martina Červíčka," uvedla strana v tiskovém prohlášení. Policie se podle VV může dostat pod vliv „starých kádrů". „Obdobné riziko hrozí i u GIBS a policejního prezidia. Důvodně se obáváme, že hrozí opětovné svázání nezávislosti policie," uvedly VV.

Údajně se mstí

Podle poslance VV Michala Babáka stojí za Lessyho koncem v čele policie ředitel personálního odboru ministerstva vnitra Roman Fidler a šéf GIBS Ivan Bílek. Oba se údajně mají mstít za to, že je Lessy po svém nástupu do funkce policejního prezidenta odvolal. „Jsou to oba dlouhodobě blízcí spolupracovníci Ivana Langra," sdělil Babák. Poslanec také zmínil, že Lessyho nástupce Červíček žije s poslankyní vládní ODS Janou Černochovou. I ta je podle Babáka Langrovou spojenkyní.

Podle Tejce je údajná Lessyho pomluva v kauze kolem Vaňka starý případ, který se dříve neřešil a nyní ho inspekce účelově využila. „Je to snaha o ovládnutí policie. Pan Nečas a (ministr financí Miroslav) Kalousek (TOP 09) mají strach z vyšetřování některých kauz a poslední kapkou pro ně byla kauza kolem místopředsedkyně sněmovny (Vlasty) Parkanové (TOP 09)," řekl Tejc. Bývalá ministryně obrany byla policií obviněna kvůli nákupu dopravních letadel pro armádu.

„Velmi se obávám, že to je opravdu útok na nezávislost policie. Požaduji za mimořádně nešťastné odvolávat policejního prezidenta ve chvíli, kdy se řeší celá řada politicky velmi citlivých kauz. Ve chvíli, kdy se konečně nastartovala práce policie," řekla Klasnová. Ministr vnitra Jan Kubice podle ní už delší dobu působil dojmem, že jeho hlavním úkolem je najít jakoukoli záminku pro odvolání Lessyho.

„Považuji to za akt spíše politický než právní. Budu sledovat, jestli to není zneužití pravomoci veřejného činitele od těch, kteří neuměli rozhodnout o jeho (Lessyho) případném odvolání z funkce, pokud byli s jeho prací nespokojeni," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek zase volá i po odchodu ministra vnitra, jenž podle něho splnil svůj hlavní úkol – zbavit se Lessyho. „Pro českou policii by bylo přínosem, kdyby skončili oba výše jmenovaní pánové, Kubice i Lessy, naráz," sdělil v prohlášení Paroubek.