Online reportáž

Hlasování o nedůvěře předcházela mnohahodinová diskuse, do které se kromě opozice tentokrát zapojovali i ministři bilancující rok od jmenování kabinetu. Od 10:30 do 17:30 využívali prostor řečníci s přednostním právem. Až poté se dostalo i na ostatní poslance, do rozpravy se jich přihlásily přes dvě desítky.

Andrej Babiš a Jan Hamáček
Vláda ANO a ČSSD si jde po roce pro vysvědčení. Výsledek? Nic moc

V následující noční debatě, která skončila ve čtvrtek ve 03:50, vyvolala v dolní komoře nejvíc reakcí vystoupení Staňka a ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD). Hlasování trvalo 20 minut, dalších desset minut se sčítaly hlasy.

Poslanci ANO, ČSSD a KSČM vládu podrželi

Schůze začala den před ročním výročím od jmenování kabinetu a několik dnů po masivním shromáždění proti Babišovi a za nezávislost justice v Praze na Letné.

Podnět ke svolání schůze podali opoziční ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kteří mají ve dvousetčlenné dolní komoře 68 hlasů. Mohli počítat s podporou hnutí SPD Tomia Okamury, jehož klub čítá 19 poslanců.

Poslanci ANO, ČSSD a KSČM však vládu podrželi. Aby kabinet padl, opozice by musela pro návrh na vyslovení nedůvěry získat patrně nejméně devět koaličních nebo komunistických poslanců.

Statisíce lidí se sešly na pražské Letné na protest proti Andreji Babišovi a Marii Benešové.
200, 258, 283, 400… Kolik tisíc lidí na Letné demonstrovalo proti Babišovi?

Opoziční strany označily výsledky především za selhání ČSSD, této koaliční strany se chtějí ptát, kam až sahá její tolerance vůči Babišovým kauzám. Opozice je připravena hlasování vyvolat znovu, pokud se nějak posunou případy kolem předsedy vlády.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ocenil, že vláda mohla složit účty. Příležitost pro ministry podle něj měla vliv i na hlasování, když opozice ani nevyužila všechny své hlasy.

Babiš označil opoziční snahu o svržení vlády za legitimní nástroj politického boje. Dodal ale, že jí nerozumí a chápe ji jako pokus o destabilizaci Česka. Věří tomu, že kabinet vydrží do konce volebního období. Premiér odmítá, že by hrozilo vracení peněz z dotací, opozici nařkl z toho, že stupňuje napětí, vnáší mezi obyvatele nejistotu a chce Česko poškodit.

Vývoj kolem ministra kultury

Poslanci ČSSD v úvodu jednání opustili sál, aby se poradili o nejnovějším vývoji kolem ministra kultury. Své pokračování ve vládě podmínili v pátek mimo jiné tím, že bude záležitost vyřešena do konce června. Pokud se tak nestane, svolá ČSSD mimořádné jednání předsednictva. Zeman ani po úterní schůzce se Šmardou neinformoval, jak bude postupovat. Ve středu odpoledne řekl, že se k tomu, zda bude Šmarda ministrem, vyjádří až po jednání s Hamáčkem, které by se mělo uskutečnit dnes.

Demonstrace na Letné 23.června.
Změna odstartovala. Po příštích volbách už Babiš premiérem nebude, míní Fiala

ČSSD zvažuje, že v případě dalšího otálení prezidenta požádá premiéra o podání kompetenční žaloby. Návrh na výměnu ministrů má Zeman na Hradě od konce května, předtím nevyhověl Staňkově demisi. "Není to tak, že stojí v nějaké rovině ultimáta, že bychom požádali premiéra, aby tu žalobu podal," řekl Hamáček ČTK.

Zeman podle něj Šmardu kategoricky neodmítl a vyjádřil ochotu jednat. ČSSD podle místopředsedy strany Ondřeje Veselého žádala opoziční strany, zda by nesouhlasily s přerušením schůze k nedůvěře. Opozice to však odmítla, řekl. Nic se po jednání klubu nezměnilo na tom, že strana podpoří vládu.

Poslanci ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN svolali schůzi kvůli auditním zprávám Evropské komise. Podle jednoho z návrhů, který zveřejnila média, má Babiš nadále vliv na koncern Agrofert, který vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů, a současně má jako premiér vliv na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet asi 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Babiš to odmítá.

Statisíce lidí se sešly na pražské Letné na protest proti Andreji Babišovi a Marii Benešové.
Na Letné se sešlo čtvrt milionu demonstrantů. Babiš: Nerozumím jim