ODS nabídku na vyslání zástupce do krizového štábu odmítla. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy by neměl možnost fakticky nic ovlivnit.

Jurečka uvedl, že pomoc prostřednictvím zapojení vlastního zástupce do činnosti ÚKŠ nabízí vládě od října. "Doteď to pan premiér odmítal a dnes najednou otočil o 180 stupňů a obrací se na nás, že má zájem! Je smutné, že to dělá premiér až v situaci, kdy vládě teče do bot," napsal Jurečka.

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček
Daňový balíček dál budí emoce. Hamáček: Prezident trvá na vetu, pokud se nezmění

Nabídku podle Jurečky obdrželi předsedové stran od ministra vnitra a šéfa krizového štábu Hamáčka, který při tom odkázal na svou předchozí dohodu s premiérem. "Nabídku dostaly všechny opoziční strany po jednom zástupci," sdělil ČTK Hamáček.

ODS tam zástupce nechce

Předseda ODS Fiala dnes vpodvečer na twitteru informoval, že strana do štábu svého zástupce nevyšle. "Co tam fakticky ovlivníme? UKŠ má desítky členů - a o opatřeních i o kompenzacích se rozhoduje jinde," vysvětlil Fiala. Dodal, že nabídka podle něj přišla pozdě. Zástupce vlády zároveň vybídl, aby jednali s týmem vznikající předvolební koalice ODS, TOP 09 a lidovců.

Vláda letos podruhé aktivovala ÚKŠ kvůli vývoji koronavirové epidemie 21. září.

Bývalý prezident Václav Klaus 17. listopadu 2020 na Národní třídě v Praze hovoří s novináři
Došlo i na ně. Klaus, Prymula a Faltýnek dostanou pokutu, neměli roušky

Podle statutu ÚKŠ jsou členy náměstci ministrů, předseda Správy státních hmotných rezerv, policejní prezident, generální ředitel hasičů, náčelník armádního generálního štábu, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, hlavní hygienička, ředitel Státního zdravotního ústavu, vedoucí úřadu vlády a zástupce Asociace krajů. Změny statutu jsou v pravomoci vlády.

Po jarní aktivaci štábu byli z opozičních kandidátů v ÚKŠ poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka. Matějku společně nominovali Piráti a STAN, Šmuclera TOP 09, nynějšího hejtmana Královéhradeckého kraje Červíčka a Kaňkovského pak navrhly jejich strany.