Signatáři dopisu, mezi nimiž jsou teologové, biskupové a osobnosti veřejného života z 13 zemí, vyjadřují hlavě katolické církve naopak vděčnost za odvážný a teologicky zodpovědný styl papežské služby. O dopisu informoval Tomáš Halík.

Skupina římskokatolických konzervativců v srpnu vyzvala papeže, aby odvolal svá stanoviska zveřejněná v loňském dokumentu o rodině Amoris Laetitia (Radost lásky). Obsahuje vstřícnější postoj vůči rozvedeným a občansky znovu sezdaným věřícím. Tím prý František zapříčinil rozšíření kacířských názorů napříč římskokatolickou církví.

Halík se ze papeže postavil již záhy po zveřejnění Radosti lásky a odsuzoval i dopis kardinálů podobně jako plzeňský biskup Tomáš Holub. Vedení České biskupské konference se vyjadřovalo jen velmi opatrně.

Setkání Angely Merkelové s papežem Františkem
Papež ocenil Merkelovou, posílil ji v boji za mír

"Myslím, že pontifikát papeže Františka představuje jednu z řady velkých reforem v dějinách křesťanství, jako byla například clunijská reforma, františkánské hnutí, jezuitská spiritualita, tridentská reforma či druhý vatikánský koncil," uvedl dnes Halík. Peticí by prý chtěl podpořit vznik mezinárodního společenství teologů k hlubšímu promýšlení této "velmi potřebné reformy pro křesťanství třetího tisíciletí". Stejně jako reformy tridentského koncilu či druhého vatikánského koncilu předcházely nové směry v teologii, tak "budoucí koncil" potřebuje intelektuální a spirituální přípravu, uvedl. Dodal, že s kolegy sestavil týmy teologů a sociologů z několika zemí, kteří pracují na výzkumném projektu k tomuto tématu.

Kritici papeži Františkovi vyčítají také "bezpříkladnou sympatii" papeže pro "arcikacíře" Martina Luthera, který před 500 lety podnítil reformační proces. S obsahem Radosti lásky polemizovali již loni čtyři kardinálové. S pochybami se ptali, zda se svatého přijímání skutečně mohou výjimečně účastnit i rozvedení, kteří znovu uzavřeli manželství. Mezi papežovými kritiky jsou dva Češi, Petr Dvořák z Filozofického ústavu Akademie věd a Lukáš Novák z Filozofické fakulty UK.

Papež František bude jezdit v čistě elektrickém autě.
Eko-papež. Hlava katolické církve má auto na elektřinu

Mezi osobnostmi, které podepsaly podpůrný dopis papeži, je biskup Václav Malý a několik dalších zástupců církve i akademické sféry z ČR, stejně jako biskupové z Rakouska, Maďarska, Jižní Afriky či Marie-JoThiel, prezidentka Evropské společnosti pro katolickou teologii.

"Podařilo se Vám v krátké době obnovit pastorační kulturu v římskokatolické církvi z jejích ježíšovských kořenů. Leží Vám na srdci zranění lidé a zraněná příroda. Vidíte církev jako polní nemocnici na okrajích života," uvádějí v dopise jeho autoři. Posledním slovem v jednání s lidmi má být podle nich milosrdný, ne legalistický výklad zákona. "Vaším snem je církev jako ´matka a pastýřka´. Sdílíme tento Váš sen. Prosíme Vás, abyste se nenechal odvrátit od této nastoupené cesty a ujišťujeme Vás svou plnou podporou a stálou modlitbou," sdělují papeži.