Česká republika se zatím nepřipojila ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti, která má přispět k řešení současné dluhové krize především v zemích eurozóny posílením fiskální disciplíny a koordinace hospodářských politik členských států EU. Kromě ČR a Velké Británie deklarovaly ostatní členské země unie svou podporu dokumentu.

Premiér Nečas ve sněmovně poslancům vysvětloval, že podpis fiskální úmluvy na posledním summitu v Bruselu nevyloučil, pouze se k němu kvůli mandátu od vlády nezavázal. Jeho postoj kritizuje nejen opozice, ale i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Definitivní rozhodnutí musí padnout do počátku března, kdy se koná další vrcholná schůzka.

Lidé, kteří se pod výzvu podepsali, si myslí, že odmítnutím smlouvy se Česká republika zcela zbytečně sama vyřazuje z hlavního proudu evropské integrace. Český postoj podle nich nepřináší zemi nic pozitivního a vážně poškozuje její vážnost i důvěryhodnost.

"Demonstrace neochoty k solidaritě se zbytkem EU pochopitelně vyvolává otázku, zda naše vláda tím neustupuje těm politickým kruhům, kterým jde v posledku o určitý druh politického záškodnictví vůči celému evropskému projektu," stojí mimo jiné v prohlášení. Proti smlouvě se dlouhodobě vyslovuje prezident Václav Klaus.

Na "politickou malost" Češi už doplatili

Signatáře výzvy prý pobuřuje, že historická rozhodnutí České republiky na mezinárodní scéně se opakovaně stávají rukojmími domácích politických pletich a sporů. Premiérovo lavírování okolo smlouvy je podle nich zřejmě daleko více ovlivněno situací uvnitř jeho strany než politicky zodpovědným rozhodováním. "Češi ve své historii na takovou politickou malost už několikrát zásadně doplatili," varuje výzva.

Dokument podepsali mimo jiné předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, někdejší ministři zahraničí Josef Zieleniec a Cyril Svoboda či kardinál Miloslav Vlk. Mezi signatáři je třeba i předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová, bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, filozof Ladislav Hejdánek, ředitel Centra pro teoretická studia Karlovy univerzity Ivan M. Havel a spisovatelé Jiří Stránský a Eva Kantůrková.