„Práce v pohostinství má v naší rodině tradici. O pradědovi, který obsluhoval starostu Prokeše, hodně vypráví děda. V branži působila i dědova sestra. Maminka je dodnes servírkou a táta měl v 90. letech vlastní podnik,“ říká o kořenech Michal.
Sám je absolventem hotelové školy v Mariánských Lázních a kariéru započal v tamním hotelu Sylva. Poté prošel dalšími čtyřmi provozovnami.
Od sudu ke sklence
Což se hodilo na současném místě v restauraci P.U.O.R. Slezska, v centru Ostravy nedaleko Stodolní ulice. Časem si získal důvěru šéfa Martina Slámy a začal zodpovídat za kompletní chod výčepu. Od přejímky do tanků a sanitaci po nastavení výčepního zařízení a péči o kvalitu.
„K pivu i samotné značce Pilsner Urquell mám hezký osobní vztah, je to pro mě vytoužená práce,“ tvrdí Michal. Za základ všeho považuje hygienu v kombinaci se správným seřízením kohoutů a tlaku. „Pak už nemusím na nic sahat a jen čepuji. Do celorepublikového finále v plzeňském pivovaru, kde předsedal odborné porotě starší obchodní sládek Prazdroje Václav Berka, se nás dostalo jedenadvacet,“ uvádí vítěz jedenáctého ročníku soutěže.
Umění mluvit s hosty
V té demonstroval všeobecné pivní znalosti i umění degustace naslepo, čepování na hladinku do půllitru i do třetinky, servírování piva z láhve. A ukázal rovněž skvělou komunikaci s hosty.
„Pro mě znamená titul mistra výčepního splněný sen. Ale zároveň závazek počínat si i nadále co nejlépe. Vždyť s tím hosté díky mému vítězství stoprocentně počítají. Je to veliká prestiž,“ uvedl Michal Prokeš. Obě trofeje pohár s diplomem má loňský šampion vystavené pěkně ve vitríně