1.      Kdo byl vlastníkem Farmy Čapí hnízdo v roce 2008, kdy žádala o evropskou dotaci? Andrej Babiš na začátku kauzy tvrdil, že v té době s ní on ani žádná firma z Agrofertu neměli nic společného. Majitele anonymních akcií na doručitele se rozhodl odhalit až na mimořádné schůzi sněmovny loni v březnu (tvrdí, že to byla rodina), ale vzhledem k charakteru tohoto typu vlastnictví mohl být majitelem akcií prakticky kdokoliv. 

Svatba Andreje Babiše na Čapím hnízdě
Policie krouží i kolem dcery a švagra Babiše. Prý o údajném podvodu věděli

2.      Opravdu Andrej Babiš neměl s Čapím hnízdem v letech 2008 až 2013 nic společného, když před tímto datem patřilo ZNN Agro Pelhřimov ze skupiny Agrofert a po uplynutí pětileté povinné lhůty pro udělení dotace se opět přes firmu Imoba vrátilo pod křídla Agrofertu?

3.      Proč Agrofert ručil Farmě Čapí hnízdo za úvěr částkou 350 milionů korun? To totiž odporuje pravidlům EU, jak upozornil  někdejší první náměstek (dnes už bývalého) ministra financí Babiše Lukáš Wagenknecht. Podle něj měl nárok na dotaci z evropských fondů  jen subjekt, který by jinak nebyl schopen svůj projekt ufinancovat. A to by Agrofert měl.

Vystoupení Babiše ve Sněmovně.
Babiš: Čapí hnízdo vlastnili mé dospělé děti a bratr partnerky

4.      Není důkazem o účelovém přechodném převodu farmy na anonymní vlastníky to, že pozemky pod objekty patří firmě Imoba, její valné hromady se konaly na Čapím hnízdě a v dozorčích orgánech farmy seděli lidé blízcí Andreji Babišovi (bratr jeho partnerky, nejstarší Babišova dcera Adriana a právník Václav Knotek)?

5.      Andrej Babiš v dokumentu Matrix AB (natáčeném v roce 2015) hovořil před velvyslanci, které pozval do Olbramovic, o Čapím hnízdě jako o nejlepším projektu, který vymyslel. Stejně tak se jeho partnerka (dnes manželka) Monika nechala v interiéru jedné z budov fotit v luxusním interiéru, přičemž ho prezentovala jako jejich sídlo. Chovali by se tak, kdyby jim farma nepatřila?

Rekreační areál Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku.
Týdeník Dotyk: Babišova továrna na dotace. Podporu dostává na zvířata i pozemky

6.      Je pravda, že Andrej Babiš osobně nakupoval chovné koně pro Čapí hnízdo v době, kdy farma podle jeho slov nespadala pod Agrofert? Pokud ano, proč okamžitě po jejich zakoupení koně putovali do Olbramovic a stali se majetkem farmy?

7.      Použila se dotace 50 milionů určená jen malým a  středním firmám podnikajícím v cestovním ruchu jen na rekonstrukci veřejných ubytovacích zařízení a vnějších prostor včetně zoo, nebo i na soukromé sídlo Andreje Babiše?

8.      Proč Andrej Babiš tvrdil, že farma nikdy nebyla sankcionována, když jí auditní orgán prokazatelně pokutu 3,7 milionu udělil (a poté téměř celou i s úroky odpustil)?

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Policie chce Babiše a Faltýnka. Šéf hnutí ANO to považuje za likvidaci

9.      Proč se někdejší Babišův náměstek Tomáš Vyhnánek snažil ovlivnit své podřízené, aby se nezajímali o nestandardní dotazy jejich kolegyně na okolnosti vyšetřování dotace pro Čapí hnízdo v Bruselu? Miliony pro farmu už skoro rok a půl prověřuje evropský úřad proti podvodům OLAF, stejně tak i česká policie, která nyní požádala sněmovnu o vydání Babiše a místopředsedu ANO a bývalého člena představenstva Agrofertu Jaroslava Faltýnka.  

 Zdroj: Deník, Radiožurnál, ČTK, Neovlivni.cz  

Hlavní milníky v kauze Čapí hnízdoZdroj: DENÍK

Kauza Čapí hnízdoZdroj: Redakce