Sice zaznívají hlasy, že představené návrhy vlastně jdou proti rodinné politice, převládají však kladné ohlasy. „U nás je problém pokračovat 
v práci po mateřské dovolené. Ženy bývají pět šest let doma 
a návrat do práce je pak složitý. Z toho pramení i nižší platy 
a další nerovnost," vysvětlila Kavková.

Ministerstvo navrhuje umožnit rodičům vyčerpat rodičovský příspěvek dřív než dosud, a to už třeba do jednoho roku dítěte. „Chceme zvýšit flexibilitu a umožnit čerpání mezi šesti měsíci až dvěma lety věku dítěte. Částka bude tvořit maximálně 70 procent hrubé mzdy a bude se také odvíjet od výše příjmu," přiblížila minulý týden Marksová. Tuto možnost ale budou mít lidé s vyššími příjmy, protože rodičovský příspěvek nebude moci být vyšší než předchozí plat.

Pečovatelská dovolená

Kladné reakce vesměs přinesla takzvaná pečovatelská dovolená. Na ni budou mít nárok lidé, kteří se budou muset starat o rodinného příslušníka kvůli náhlému zhoršení zdravotního stavu. „Takový člověk by měl dostat šanci postarat se o člena rodiny. Nebylo mi ale úplně jasné, co by do této kategorie spadalo. Muselo by jít opravdu o závažné věci, aby se to nezneužívalo," uvedl šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

Kavková zase uvítala otcovskou poporodní péči. „Myslí se na větší míru otců ve výchově dítěte," doplnila.
Tyto návrhy by mohly být uvedeny v život od ledna 2017. Pouze program mikrojeslí by se měl začít zavádět už příští rok.

Co navrhuje ministerstvo?