Ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě dnes zemřela sedmiletá dívka z Ostravska, která se pravděpodobně otrávila po požití pravděpodobně muchomůrky zelené. Tu zřejmě snědla s dalšími členy rodiny v houbovém guláši minulý víkend. První zdravotní potíže se objevily již v pondělí.

Praktická lékařka však údajně otravu nepoznala a vše považovala za virózu. Později ale přišlo prudké zhoršení zdravotního stavu a rodiče i s dítětem přijeli do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách.

„Sedmiletá dívka přišla do Městské nemocnice Ostrava v noci z pondělka na úterý. Rodiče sdělili, že dítě zvrací. To je v létě u malých dětí velmi běžné. Protože i přes aktivní dotazování lékařů na dietní chyby nebyly zjištěny žádné závažné skutečnosti, bylo dítě po vyšetření propuštěno do domácího léčení s poučením rodičů. V úterý dopoledne přišli rodiče s dítětem do nemocnice podruhé. Dítě bylo ve vážném zdravotním stavu, lékaři provedli další vyšetření a rodiče až poté na opětovný a výslovný dotaz lékaře uvedli, že v sobotu jedli houby, které sbírala celá rodina včetně dětí. Dívka jedla jídlo připravené z hub opakovaně po dva dny. Lékaři okamžitě kontaktovali specializované pracoviště ve Fakultní nemocnici v Porubě a zařídili převoz,“ uvedla mluvčí Městské nemocnice Anna Vidiševská s tím, že na vyšetření byla odeslána cela rodin. V té době se intoxikace projevila u dalšího dítěte – tříletého bratra. „V současné době je jeho stav stabilizován,“ uzavřela Vidiševská.

Lékaři v porubské nemocnici několik hodin bojovali o dívčin život. Ve čtvrtek v ranních hodinách zemřela. „Zřejmě šlo o muchomůrku. Přesný druh zatím nevíme,“ uvedl mluvčí zdravotnického zařízení Tomáš Oborný s tím, že bližší informace nebude nemocnice s ohledem na rodinu sdělovat. Spolu s dívkou byl hospitalizován i její tříletý bratr, který je však mimo ohrožení života. Letos jde o první případ smrtelné otravy houbami v našem regionu.

Rodiče tříleté dívky viní ze smrti své dcery lékařku Evu Schallerovou z Ostravy, které provedla první vyšetření, při němž otravu houbami neodhalila. „Cítím bolest jako člověk, ale ne vinu jako lékař,“ reagovala Schallerová.

Případ šetří policie

Případem se již začala zabývat i ostravská policie. „Trestní oznámení v uvedené věci nebylo učiněno. Policie věc prověřuje z úřední povinnosti,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Policie hodlá mimo jiné prověřit, zda ze strany praktické lékařky či jiných zdravotníků nedošlo k zanedbání péče.

Nejjedovatější muchomůrka

Podle jedné z verzí by smrtící houbou mohla být muchomůrka zelená, čemuž by odpovídalo i pozdější náhlé zhoršení zdravotního stavu, které nastalo až několik dní po konzumaci jídla. První projevy otravy přicházejí v rozmezí 6 až 18 hodin, kdy se dostaví průjmy doprovázené zvracením. Po dvou dnech se zdravotní stav zdánlivě lepší. Záhy však dochází k těžkému poškození jater, které po dalších dnech může skončit smrtí.

Podle mykologů současné počasí přeje nejen jedlým, ale také jedovatým houbám. „Hojně roste například muchomůrka zelená, která je označována za nejjedovatější u nás. Lze ji například zaměnit za žampiony nebo některé z druhů holubinek. „Je na místě velká obezřetnost. Platí zde známé pravidlo, co neznám stoprocentně, to raději nedám do košíku,“ řekla ostravská mykoložka Helena Deckerová. Nebezpečí však nepředstavuje pouze muchomůrka zelená. Podle Deckerové se na Ostravsku dokonce vyskytla i prudce jedovatá závojenka olovová. „Něco takového jsme zatím na Ostravsku nezaznamenali,“ dodala Deckerová s tím, že závojenka je podobná žampionu.

Kdo nezná jedovaté druhy, vyletí od houbařské maturity

Houbařská sezona je v plném proudu. Lidé si z lesů nosí plné košíku praváků, kozáků i dalších druhů. Většina nadšenců houby zpracovává pro vlastní potřebu. Jsou ale takoví, pro které znamená možnost přivýdělku. Prodávají je na tržnicích, u cest i na dalších místech. K tomu však musejí mít povolení, které mohou získat až po složení tzv. houbařské maturity. Ta klade především důraz na perfektní znalost jedovatých hub.

V moravskoslezském regionu ji za účastí mykologických expertů organizuje Krajská hygienické stanice v Ostravě. V posledních letech zkoušky složily desítky houbařů. Letos již hygienická stanice uspořádala dvě zkoušky, další chystá na konec srpna.

Úspěšní absolventi obdrží osvědčení, které je opravňuje k prodeji hub. Ne každý ale maturitu složí hned napoprvé. „Měli jsme i případy, kdy zkoušky bylo nutné opakovat,“ řekla Eva Wewiorková z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Letos čekal reparát hned tři uchazeče. Všichni již napodruhé uspěli.

„Osvědčení prokazující znalost hub musí mít osoba, která uvádí do oběhu volně rostoucí jedlé houby určené k prodeji spotřebiteli nebo k dalšímu zpracování pro potravinářské účely. Povinnost mít toto osvědčení se vztahuje i na osobu provozující stravovací službu, která používá k výrobě nebo přípravě pokrmů volně rostoucí nebo pěstované jedlé houby z vlastního sběru nebo pěstování,“ řekla Wewiorková s tím, že provozovateli stravovacích služeb stačí, když osvědčení vlastní jeho odpovědný zástupce.

„Ke zkoušce ze znalosti hub se může přihlásit jen osoba zletilá, mající osvědčení o zdravotní způsobilosti,“ dodala Wewiorková.

Maturita se skládá ze dvou částí – písemné a ústní. Test obsahuje sedmadvacet otázek. Je tolerována až třetina chyb, žádná z nich se však nesmí týkat problematiky jedovatých hub. Pokud by měl někdo šestadvacet odpovědí správně a poslední, zaměřenou na jedovaté druhy, špatně, neuspěje. Za této situace mu nezbývá nic jiného než reparát v náhradním termínu. A to se stalo i v případech letošních neúspěšných maturantů. Po testech, které trvají třicet až pětačtyřicet minut, následuje zhruba dvacetiminutový pohovor o prodeji, skladování a legislativě.

V závislosti na věku žadatele platí osvědčení až deset let, a to pro osoby do šedesáti let. Od šedesáti do pětašedesáti let je platnost pětiletá, nad pětašedesát let pak dvouletá. Poplatek za vydání činí pět set korun a hradí se formou kolku.

Přesný termín srpnové maturity ještě krajská hygienická stanice upřesní. Žádost je možné podat na adrese Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, Na Bělidle 7 nebo na jednotlivých územních pracovištích krajské hygienické stanice (bývalé okresní hygienické stanice). Informace je možné získat i na tel. čísle 595 138 134 nebo na e-mail: eva.wewiorkova@khsova.cz.