Úpravy sledují nové trendy a mají vinařům pomoci i se zlepšením prodejnosti či rozšíření nabídky označených vín pro zákazníky. Podle ministerstva patří k cílům mimo jiné zajištění spravedlivé hospodářské soutěže a aby spotřebitel nebyl uváděn v omyl.

Do vinařské abecedy se více dostávají bublinky. Například dojde k doplnění definic nových tradičních výrazů „rezerva“ a „grand rezerva“. „Cílem této úpravy bylo rozlišení šumivých vín na základě jejich délky zrání, což by podrobněji charakterizovalo prémiový segment šumivých vín v České republice,“ vysvětlil mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

I vinohradníci pociťují drahotu v podobě rostoucích nákladů. Výkupní ceny klesly a drží se nízko. Ilustrační foto
Práce ve vinici se nevyplatí. Hrozny prodáváme za pakatel, bědují pěstitelé

Návrh podle vinařů také zohledňuje stoupající tendence prodeje oranžových vín či takzvaných pét nat. Vymezuje základní technologické postupy a limity. Jako pét nat nebo pétillant naturel, případně PET NAT tak lze označit šumivé nebo perlivé víno, pokud proces jeho primárního kvašení byl dokončen v lahvi, bez přídavku tirážního likéru. Takové víno s bublinkami žije v lahvi svým vlastním životem, a to od prvního do posledního okamžiku.

V návrzích je mimo jiné zavedení povinnosti vedení evidence pro šumivá vína. Na základě požadavků stanovených předpisy Evropské unie. „V tomto týdnu byla vyhláška odeslána k notifikaci v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady," dodal Bílý s tím, že předpis bude možné přijmout v příštím roce.

Vinařský slovníček

• růžák nebo ryšák - barva vína je meruňková, růžová, lososová nebo tmavorůžová. Jde o víno z hroznů sklizených v České republice.

• oranžové víno – víno označené údajem o barvě (drobné odchylky povoleny). Obvykle vyráběno starobylými technologiemi, základ spočívá v dlouhé maceraci hroznů. Při výrobě není přípustné zvyšování přirozeného obsahu alkoholu, slazení a přidávání přípravků pro úpravu moštu nebo vína s výjimkou bentonitu a konzervantu oxidu siřičitého.

• archivní víno - pokud je víno uváděno do oběhu nejméně tři roky po roku sklizně

• mladé víno - pokud je víno nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do 30. dubna následujícího roku po roce sklizně vinných hroznů použitých při výrobě tohoto vína

• panenské víno - pokud pochází z první sklizně vinice; uskutečněné nejdříve ve druhém roce po výsadbě, zrálo na kvasnicích nebo školeno na kvasnicích anebo krášleno na kvasnicích nebo sur lie - pokud víno při výrobě bylo ponecháno na kvasnicích po dobu nejméně šest měsíců

• klaret - pokud se jedná o bílé víno vyrobené z modrých vinných hroznů bez nakvášení (třeba lisováním celých hroznů).

• labín - pokud se jedná o víno vyrobené z modrých vinných hroznů bez nakvášení (je tak téměř bílé) ve vinařské oblasti Čechy. Používá se odrůda Rulandské modré.

• grand rezerva – v návrhu nově označení také pro jakostní šumivé víno stanovené oblasti nebo pěstitelský sekt, vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi, zrálo nejméně 30 měsíců v lahvi na kalech

• pét nat/ pétillant naturel/ PET NAT - šumivé nebo perlivé víno, pokud proces jeho primárního kvašení byl dokončen v lahvi, bez přídavku tirážního likéru. Užití názvů jako naturální víno a dalších výrazů majících podobný význam je zakázáno.

• botrytický sběr/ premium - jakostní víno s přívlastkem druhů výběr z hroznů nebo výběr z bobulí nebo výběr z cibéb bylo vyrobeno z hroznů, které byly aspoň z třiceti procent napadeny ušlechtilou plísní šedou Botrytis cinerea P.