Spokojenost s příbytky za posledních dvanáct let výrazně vzrostla. Za ideální současné bydlení považuje přes 
70 procent Čechů. Ukázal to výzkum Postoje k bydlení 2013, který zadal Sociologický ústav Akademie věd ČR.

Spokojenost nejvíc ovlivňuje velikost bytu. To potvrzují i realitní makléři, kteří loni zaznamenali dvojnásobný zájem o větší byty typu 3+kk 
a 4+kk. Na nespokojenosti se už významně nepodepisuje použitý materiál. Panel dohání cihlu, což si sociologové vysvětlují rozsáhlými rekonstrukcemi, díky kterým mají stará sídliště moderní vzhled.

„Novému trendu se zatím developeři moc nepřizpůsobili, demografická křivka i vývoj společnosti očividně směřují k vysoké poptávce po velkých bytech. Máme tu silnou skupinu Husákových dětí, kterým se rozrůstají rodiny, 
i singles, kteří však chtějí žít 
v komfortním prostoru," upozorňuje Jan Kalaš z developerské společnosti Star Group.

Vlastnictví jen díky rodinným darům

Nejméně se doma líbí mladým lidem, kteří mají zároveň největší touhu odstěhovat se. Bydlení se nezamlouvá ani těm, co žijí v soukromých, obecních a nájemních bytech. Naopak nejspokojenější jsou vlastníci rodinných domků, kteří si je sami postavili.

Nejlépe jsou na tom ti, kteří své bydlení vlastní. Získat dnes osobní vlastnictví je ale problémové. „Ukazuje se, že pokud někdo nedostane alespoň část peněz od rodičů, vlastníkem se stane jen velmi těžko," uvádí vedoucí oddělení socioekonomie bydlení v Sociologickém ústavu Martin Lux.
Mezigenerační finanční výpomoc nabývá na významu především u mladších ročníků, více než dvě třetiny mladých vlastníků bydlení získaly díky významné pomoci státu nebo, a to především, díky rodině. Nelákají už úvěry ani stavební spoření, které navíc lidé spíš než na bydlení používají na spoření.

Bydlení

Sociolog Petr Sunega: Ideál v bydlení změnila krize

Od roku 2001 ubylo lidí, kteří by chtěli bydlet v rodinném domě. Podle Petra Sunegy, který se specializuje na socioekonomii bydlení, za to může finanční krize a problémy se získáním úvěru.

Jak se za dvanáct let změnily preference Čechů v bydlení?
Spokojenost se výrazně zvýšila, více než polovina respondentů loni ohodnotila spokojenost s bydlením známkami jedna a dvě, zatímco před dvanácti lety to byla pouze třetina respondentů. Dále došlo k výraznému posunu v pohledu na ideální bydlení, loni rodinné domy jako ideál vnímalo daleko méně lidí než v roce 2001, pořád ale tento typ bydlení zůstává nejpreferovanější variantou. Zajímavé také je, že se setřely rozdíly ve spokojenosti mezi lidmi, kteří bydlí 
v bytových domech v panelácích, a mezi těmi, co bydlí 
v cihlových domech.

Proč mají lidé menší touhu bydlet v rodinném domku?
Naše interpretace je, že velkou roli hrají ekonomické důvody. Svůj ideál lidé více přizpůsobili finančním podmínkám. Zaprvé kvůli krizi 
a zadruhé kvůli problémům se získáním úvěru.

Řeší lidé nějak svou nespokojenost?
Je pravda, že mezi nespokojenými jsou ve větší míře lidé, kteří jsou příjmově slabší, takže se svou nespokojeností toho příliš dělat nemohou.

Hraje významnou roli při stěhování práce?
Obecně Češi nejsou příliš ochotni stěhovat se za prací, velkou roli u nás hraje dojížďka. Lidí, kteří plánují, že se do tří let odstěhují, jsme se ptali na hlavní důvody. Přiblížení k místu práce nebo školy ale v žádné věkové kategorii nebylo zmíněno jako dominantní. Z toho se dá vyvodit, že stěhování za prací není důležité. 

KATEŘINA CIBOROVÁ