Jednoduchý život nebyl přichystán pro Jaroslava Černického, sedmnáctiletého mladíka z Mladé Boleslavi. Odmala musel vyrůstat v Dětském domově Na Celně v Mladé Boleslavi, přestože jeho otec žije a bydlí v nedalekém městečku.

Jaroslav se v dětském domově rozhodně neměl špatně, ale přesto pravý domov to jistě nenahradí. Nenarodil se jako geniální dítě. Musel chodit do Zvláštní školy Na Celně.

Jeho život do písmene změnil příchod pohledné čtrnáctileté dívky Lucie Repové, výrazně inteligentnější dívky. Ta do mladoboleslavského dětského domova přišla teprve před dvěma měsíci z Diagnostického ústavu Dobřichovice.

Jaroslav se do ní silně zamiloval a je možné, že na něho měla Lucie značný vliv. Dokonce se mu i výrazně zhoršil školní prospěch v učilišti Hubálov, kde se nyní učí.

Problémy vyvrcholily ve čtvrtek, kdy spolu zamilovaný pár utekl. Vedení domova ihned informovalo policii, která rozjela pátrání. "Zatím se nevrátili, pátrání pokračuje," uvedl v úterý policista Ladislav Beneš.

„Oba byli naposledy viděni ve čtvrtek 21. února kolem třetí hodiny odpoledne poblíž 5.základní školy v Dukelské ulici, kterou nezletilá navštěvuje. Do dětského domova se nevrátili a je velmi pravděpodobné, že oba pohřešovaní jsou spolu,“ řekl Boleslavskému deníku policejní mluvčí Ladislav Mareš.

Podle ředitele Dětského domova Na Celně Františka Kováře je pravděpodobné, že pár utekl do míst, kde to mladík dobře zná hlavně proto, aby milenci mohli být spolu. Domnívá se, že neutekli nijak daleko a mohli by se brzy vrátit. Možná jsou někde u příbuzných Jaroslava Černického.

Podle ředitele se mohou oba v klidu vrátit, nikdo je za útěk nebude nijak trestat.

„Obavy mít nemusí, ale samozřejmě nějaké sankce budou z útěku vyplývat. Platí to zvlášť u Jaroslava, který již nějaké problémy měl,“ uvedl ředitel František Kovář.

Sedmnáctiletý mladík je navíc již trestně odpovědný, na rozdíl od své čtrnáctileté lásky Lucie. Trestní odpovědnost v České republice platí od 15 let věku každého jedince.

Policisté z Mladé Boleslavi žádají v pátrání po zmizelém páru také veřejnost.

„Jakékoli informace k pohřešovaným čtrnáctileté Lucii Repové a sedmnáctiletému Jaroslavu Černickému můžete podat osobně nebo telefonicky na Okresním ředitelství Policie ČR v Mladé Boleslavi, telefon 974 877 421 nebo na linku 158 nebo na jakémkoli útvaru Policie ČR. Za pomoc děkujeme,“ řekl mluvčí Ladislav Mareš.

Hledaná čtrnáctiletá dívka Lucie Repová vyhlíží na věk asi 15 – 16 let. Je asi 160 až 170 cm vysoká, má střední postavu, černé středně dlouhé vlasy s melírem a hnědé oči (viz fotografie).

Na sobě měla modrou riflovou bundu s hnědým kožíškem uvnitř, maskáčové kalhoty, červeno – šedou mikinu, vyšší černé botasky a na hlavě bílou čelenku.

Pohřešovaný sedmnáctiletý Jaroslav Černický je asi 178 až 180 cm vysoký, má střední postavu, krátké hnědé vlasy a modré oči. Oblečen byl do černé bundy, oranžové mikiny a modrých riflí. Na nohou měl sportovní boty.

Pro Dětský domov Na Celně je to první podobný případ za poslední roky. „Jsme menší dětský domov rodinného typu a útěky se nám zatím naštěstí vyhýbaly,“ řekl Deníku ředitel František Kovář.

Policisté ovšem po mládeži z Mladoboleslavska pátrají poměrně často. Několik svěřenců se v posledních letech dalo na útěk z Dětského domova Krnsko na Mladoboleslavsku.

Například v říjnu policisté pátrali po sedmnáctileté dívce, která utekla z Domova už poněkolikáté. Jednou byla dokonce nalezena až na Slovensku.

Pohřešovány byly ale také nezletilé osoby, které odešly z normálního funkčního domova. Ani život v běžné rodině tak není zárukou, že děti jednoho dne neutečou. Například v listopadu z domova už podruhé utekla patnáctiletá dívka z Mladé Boleslavi. Policisté přitom po dívce pátrali už o měsíc dříve. Naštěstí se pokaždé vrátila domů.