Hlavním tématem pátečního jednání byla zahraniční a bezpečnostní politika. Co se týče červencového summitu NATO, ujasnili si politici témata jednání, do jaké míry se bude věnovat posílení obranyschopnosti aliance, jak se to promítne v Česku či jak bude vypadat podpora Ukrajiny v následujícím období, přiblížil prezident Petr Pavel.

Ohledně obranné dohody s USA se prezident s předsedy ODS a ANO shodl na tom, že je třeba ji velice férově a detailně představit. Je podle něj důležité odstraňovat mýty, které se ve veřejném prostoru objevují. „ANO chce o smlouvě diskutovat v poslaneckém klubu, zatím nemá stanovisko,“ řekl Andrej Babiš.

Český premiér Petr Fiala
Válka s Ruskem? Česku konflikt bezprostředně nehrozí, reaguje Fiala na Řehka

Vláda dohodu schválila na konci dubna, dokument budou muset ještě schválit obě komory Parlamentu a podepsat prezident.

Premiér Petr Fiala páteční jednání uvítal. Je podle něj třeba, aby se mezi hlavními politickými hráči vedl dialog o strategickém směřování Česka. Pokud má být Česko výrazný hráč v zahraniční politice, musí podle něj mluvit jednotným hlasem. „Navenek jsme natolik silní, nakolik jsme v naší zemi jednotní,“ řekl.

Prezident Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na briefingu po setkání na Pražském hraděPrezident Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na briefingu po setkání na Pražském hraděZdroj: ČTK

Babiš, který se s Pavlem setkal ještě před společnou schůzkou samostatně zhruba na půl hodiny, uvedl, že jednání se týkalo situace v Evropě, v schengenském prostoru, rozšiřování Evropské unie a NATO. Všichni tři mají podle Babiše v tomto směru stejné či podobné názory.

„Jsem rád, že současná vláda pokračuje v zahraničněpolitické orientaci naší země a dnes jsme měli možnost si to potvrdit,“ uvedl Babiš.

Jan Lipavský na konferenci Globsec
Dodávka českých bitevníků L-159 Ukrajině? Ministr Lipavský nevidí problém

Po jednání expremiér také podotkl, že EU nesmí při jednání o svém rozšíření zapomínat na země západního Balkánu, protože jim perspektivu členství slíbila. Premiér to podle Babiše na schůzce vnímal stejně.

Věcná debata 

Pavel, Fiala i Babiš zhodnotili debatu jako věcnou a s klidnou atmosférou. Nestanovili si konkrétní termíny dalších schůzek, budou hledat zásadní témata pro jednání, možností je například energetika.

Setkání se kromě těchto tří politiků zúčastnili ředitel zahraničního odboru hradní kanceláře Jaroslav Zajíček, poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar a stínový premiér Karel Havlíček (ANO).