Úřad licenci vydal na konci roku 2010, kdy kvůli výhodnějším výkupním cenám řada investorů spěchala s dokončením a zprovozněním svých solárních parků. Poté ji ještě dvakrát aktualizoval. Podle šéfa žalobců majitel elektrárny na střeše logistické haly nedoložil stanovisko Technické inspekce ČR. Nenaplnil tak zákonné podmínky pro udělení licence.

Krajský soud v Brně ovšem Zemanovu žalobu zamítl. „Zdejší soud nesouhlasí se žalobcem, že žalovanému nebylo prokázáno splnění technických předpokladů k zajištění výkonu licencované činnosti," uvedl v rozhodnutí z loňského dubna. NSS zatím plné odůvodnění nezveřejnil, má na to jeden měsíc.

Nejvyšší státní zástupce podal kvůli elektrárnám více než 20 žalob. Přibližně polovině krajský soud vyhověl, zbytek zamítl či odmítl. Postupně se k rozhodnutím vyjadřuje NSS, a to se střídavými výsledky.

Minulý týden NSS potvrdil odebrání licence fotovoltaické elektrárny v Mrlínku na Kroměřížsku. V roce 2010 pro její vydání nebyly splněny zákonné podmínky, revizní zprávy patrně vznikly „od stolu", bez náležité prohlídky areálu.