Ty by měly po obnově smluv s obcemi a klienty pokrýt náklady na rozvoz obědů či pomoc při obstarávání nákupů a chodu domácností. „S obcemi, kde jsme museli naše služby omezit, znovu jednáme,“ uvedl ředitel Oblastní charity Jihlava, která je největším poskytovatelem pečovatelských služeb na Jihlavsku, Michal Novotný. „Problém ale snížení doplatků nechtějí zůstává u spádových obcí, které ani po sponzorovat cizí obyvatele,“ vysvětlil.

Poukázal tak na Novoříšsku a Kostelecku, kde přišlo o služby nejvíce situaci na žadatelů. Scénář byl v obou mikroregionech stejný. Charita dostala na oblasti nízké příspěvky, spádové obce odmítly rozdíl doplatit a senioři o služby přišli.

Teď, když tamní střediska pečovatelské služby dostala téměř půlmilionovou podporu, radní znovu jednají. „Původní doplatky, které charita žádala, pro nás byly neúnosné, za dvanáct lidí bychom zaplatili přes sto tisíc korun,“ přiznal starosta Rohozné na Jihlavsku František Venkrbec. „Teď po dofinancování máme o služby znovu zájem,“ uvedl. Jednání o nových smlouvách se rozjíždějí i v dalších obcích.

„I když se nám podaří letos některé smlouvy budoucna to nic neřeší,“ míní Michal Novotný. „Dokud se obnovit, do nezmění systém financování, situace se nezlepší,“ podotkl.