S tímto oborem se musel rozloučit, když ho rada kraje jednohlasně odvolala z postu ředitele nemocnice, kde došlo k takzvaným heparinovým vraždám.

„Zřizovateli neoznámil, že podává trestní oznámení kvůli poškozování pacientů a kraj se o tom dozvěděl až po Zelenkovo zatčení,“ vzpomíná na události staré dva roky hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

Pejchl se ale netají tím, že patří mezi špičkové manažery a poté, co ho ve středu soud v Pardubicích zprostil obžaloby kvůli neoznámení vražd, se chce do zdravotnictví vrátit.

„Chci se přihlásit do výběrového řízení na nového ředitele jihlavské nemocnice,“ řekl exkluzivně Deníku Josef Pejchl, který tvrdí, že během svého několikaletého působení v havlíčkobrodské nemocnici zařízení ekonomicky pozvedl. Pravdou je že se Pejchl často dostával kvůli ekonomickým otázkám do konfliktu s lékaři. Ti ho moc v oblibě neměli.

Vystrčil upozorňuje na to, že Pejchl nebyl odvolán kvůli tomu, že by ho vedení kraje podezíralo z nějaké trestní odpovědnosti.

„Pan Pejchl tehdy manažersky selhal. Je pravdou, že do podobné situace se člověk může dostat jednou za život, takže ho snad podruhé podobná věc nečeká,“ myslí si Vystrčil, který je toho názoru, že na post ředitele nemocnice se může přihlásit kdokoli a tedy i Pejchl. Tomu může nahrávat i to, že se změní i vedení kraje.

Zajímal se o místo ve vedení pardubické nemocnice

Pejchl nyní pracuje na městském úřadu v Novém Městě na Moravě. Práce ve zdravotnictví ho ale stále přitahuje ze všeho nejvíc. Nedávno se například zajímal o místo ve vedení nemocnice v Pardubicích, ale tehdy mu jeho profil kazilo to, že byl soudem v Havlíčkově Brodě uznán vinným a odsouzen k podmínce za neoznámení trestného činu vraždy. Tento týden se ale dočkal osvobozujícího verdiktu, který je navíc pravomocný. Soud sice řekl, že není trestně odpovědný, ale jednání Pejchla označil za nedbalost, když vyřízení trestního oznámení mohlo být z jeho strany rychlejší. Podle soudu se ale neprokázalo, že by se snažil vraždy v nemocnici nějak tutlat, protože v té době ještě nikdo nemohl tušit, že Petr Zelenka pacienty úmyslně zabíjel.

Výběrové řízení na post nového ředitele jihlavské nemocnice proběhne, až bude po nedávných krajských volbách ustanoveno nové zastupitelstvo a po dohodě s příslušným radním pro zdravotnictví.

„Přesný termín zatím neznáme,“ řekla krajská mluvčí Jitka Svatošová. Podle našich informací by jméno nového ředitele nemocnice mohlo být známo na začátku příštího roku.