"Ambasáda reagovala řediteli mé kanceláře, že se jí to nelíbí," potvrdil deníku Kubera. Podle webu Kuberovy styky s Tchaj-wanem ve čtvrtek řešili na schůzce k zahraniční politice spolu se Zemanem premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a ministři zahraničí a vnitra Tomáš Petříček a Jan Hamáček (oba ČSSD). Podle Kubery politici situaci srovnávali s Prahou, která se nyní dostala do diplomatické roztržky s Čínou kvůli sesterské smlouvě s Pekingem.

Pražská rada tento týden rozhodla o jejím vypovězení. Důvodem bylo vypovězení článku, podle něhož měla česká metropole uznávat politiku jedné Číny. Peking reagoval oznámením o vypovězení smlouvy ze své strany. Předseda Senátu se ale tomuto srovnání brání. "Senát je svébytný a kromě toho jsem opoziční politik a politika této vlády mě k ničemu nezavazuje," uvedl.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ani Hamáček schůzku nechtěli nekomentovat, její ostatní účastníci na dotaz Deníku N nereagovali. V souvislosti se svou plánovanou cestou na Tchaj-wan Kubera uvedl, že to "není nic protičínského". "Tchaj-wan je třetí největší obchodní partner z Asie. Asijští velvyslanci si velice stěžovali na naši jednostrannou orientaci," odůvodnil svou cestu Kubera.

Prezident Miloš Zeman.
Zeman: Čína zastaví financování Slavie. Tvrdík věří, že se nic nezmění

Čína kvůli Tchaj-wanu tlačila na české představitele už v minulosti. Počátkem roku například tehdejší ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) na popud čínského velvyslance nechala vykázat zástupce Tchaj-wanu z jednání zahraničních investorů se zástupci ministerstva.