Podle petentů je ověřitelné, že se Malá ve svých diplomových pracích dopustila plagiátorství. Piráti chtějí, aby se záležitostí zabýval sněmovní ústavně-právní výbor. Podpisy pod petici připojily děkanky právnických fakult Masarykovy univerzity Markéta Selucká a Univerzity Palackého v Olomouci Zdenka Papoušková, sdělil ČTK Bezouška. Vedle něj petici podepsali z členů legislativní rady Stanislav Kadečka, Jan Wintr a Bohumil Havel. Premiéra Andreje Babiše (ANO) vyzývají, aby z jednání Malé vyvodil důsledky a prezidentovi navrhl její odvolání.

Hejtman moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
Hejtman Ivo Vondrák by na místě Taťány Malé nerezignoval

Petici do dnešní čtrnácté hodiny podpořilo 2170 lidí. Bezouška uvedl, že ho překvapila silná odezva napříč všemi obory. „Podepisují se lidé ze všech vysokých škol, desítky profesorů a docentů, přidávají se i z Akademie věd. Zvláště mne ale těší, že jsou mezi nimi stovky studentů a absolventů, kteří se tímto hlásí k základním pravidlům akademické práce,“ napsal ČTK Bezouška.

V posledních týdnech vyvstaly pochyby o diplomové práci Malé při studiu práv na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě, v níž experti podle médií objevili opsané pasáže. Obdobná podezření se pak objevila u práce na Mendelově univerzitě v Brně. Podle petice je ověřitelné, že práce jsou v různých pasážích plagiáty.

„Nejde o účelové nařčení s cílem paní ministryni diskreditovat. Nejedná se ani o kampaň vůči hnutí, jehož jste předsedou, neboť takto bychom vystoupili vůči každému bez ohledu na politickou příslušnost,“ píší autoři Babišovi.

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá a premiér Andrej Babiš
Babiš: Pokud se prokáže, že Malá opisovala, měla by asi odstoupit

Případ podle petice nelze zlehčovat. „Má-li být člověk garantem spravedlnosti v našem státě, spravovat resort, s nímž jsou spojovány určité hodnoty a ideály, musí být nejen dobrým manažerem, ale především bezúhonným člověkem,“ stojí v petici. Plagiátorstvím se podle petentů Malá z působení ve funkci ministryně spravedlnosti diskvalifikovala. Upozorňují na to, že morální aspekty vysokého školství nelze přehlížet či relativizovat.

Babiš o víkendu Českému rozhlasu - Radiožurnálu řekl, že pokud se prokáže, že Malá ve svých diplomových pracích opisovala, měla by asi odstoupit. Ministryně by měla záležitost vysvětlovat na úterním jednání poslaneckého klubu ANO. K odstoupení nevidí důvod. Zprávy o svých pracích považuje za útok na Babiše, sebe a nově vznikající vládu.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek dnes požádal, aby se kauzou zabýval ústavně-právní výbor Sněmovny. Navrhuje přijmout usnesení, že jmenování ministrem u osoby, která se dopustila plagiátorství, je nevhodné. Výbor by měl podle něj Babiše požádat, aby navrhl odvolání Malé ještě před středečním hlasováním Sněmovny o důvěře pro vládu.

Taťána Malá
Malá z ANO má další problém: opisovala i v diplomce o chovu králíků