Novinářům to v pondělí řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOSP) Milan Štěpánek. Policejní sbor tvořilo k 1. březnu podle údajů policejního prezidia 40.877 příslušníků, profesionálních hasičů je přes 9000.

Odboráři petici v úterý předají premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Štěpánek uvedl, že bude premiéra informovat o důvodech protestní akce a stanovisku odborů. Nečas bude mít jeden měsíc na reakci. Pak se uvidí, co bude dál, uvedl Štěpánek. „My jsme udělali naprosto transparentní akci a chtěli bychom se dočkat jasné reakce,“ řekl šéf NOSP. Nátlakovou akci, třeba ve formě hromadných výpovědí, odbory podle něho zatím neplánují.

Štěpánek dodal, že pod petici připojilo svůj podpis i 215 občanských zaměstnanců ministerstva vnitra a 4278 příslušníků ostatních bezpečnostních sborů nebo běžných občanů. Protestní akce trvala od 15. února do 22. března, do minulého pátku odboráři sčítali podpisy. Hlavním iniciátorem akce je NOSP, organizovaly ji i Unie bezpečnostních složek (UBS) a Odborový svaz hasičů (OSH).

Nezajistil dostatek peněz

Odbory Johnovi vytýkají, že nezajistil pro resort dostatečné množství peněz. Nelíbí se jim ani pokles platů. Příslušníkům bezpečnostních složek se od ledna snížily platové tarify o deset procent. Odbory ale namítají, že například kvůli škrtání různých příplatků je propad vyšší. Policejní odboráři hovoří o tom, že se policistům ruší třeba zvýšený tarif za směnnost nebo služební pohotovosti. Šéf OSH Zdeněk Oberreiter zase v pondělí uvedl, že hasičům se již loni plošně snižovaly rizikové příplatky, letos přišel další propad platu. Nelíbí se mu ani značné omezení investičních a provozních prostředků.

Organizátorům petice vadí i způsob, jakým se John vyjadřuje o policistech a hasičích. „Jeho vyjadřování o pochybné kvalitě odváděných služeb i o tom, jaké máme nebetyčné výhody, nás v očích veřejnosti staví do kategorie někoho, kdo žije na úkor ostatních,“ uvedl dnes Štěpánek. Odbory kritizují i propouštění občanských zaměstnanců.

„Víceméně nám je jedno, jestli na ministerstvu vnitra sedí Radek, Ivan, Pepa, Franta. Chceme ministra vnitra, který zajistí důstojné podmínky k výkonu služby, který zajistí dostatečné finanční prostředky na zabezpečení bezpečnosti občanů České republiky, a který se dokáže svých lidí zastat a bude svému resortu rozumět,“ prohlásil v pondělí zastupující místopředseda UBS Zdeněk Buřič.

Nepřesná čísla

John už dříve uvedl, že kontroly potvrdily průměrné snížení policejních mezd o 7,7 procenta. Jiný ministr by podle něho nezajistil „ani korunu“ ze státního rozpočtu navíc a jeho odchod by tak nic neřešil. Odbory podle Johna prezentují veřejnosti nepřesná čísla, politizují se a snaží se zvrátit výsledky voleb. Řekl také, že by raději emigroval, pokud by v Česku začaly vládnout odbory.

Policejní prezident Petr Lessy v neděli uvedl, že petice proti ministru vnitra je další politizací policejního sboru. Štěpánek to v pondělí odmítl s tím, že se na protestní akci nepodílela žádná politická strana a šlo o „transparentní vyjádření nespokojenosti policistů“. „To, co můžeme nazvat politizací policie, jsme si zažili při skončení mandátu pana (policejního) prezidenta (Oldřicha) Martinů a kolem výběrového řízení (na nového policejního prezidenta). To byla naprosto jasná politizace,“ míní Štěpánek.

Myšlenka uspořádat petici jako „bezplatný test“ podle něho vznikla poté, co prý John prohlásil, že je u policistů oblíben, a zároveň je kritizoval za špatnou práci.

Čtěte také: Volba předsedy VV: John dostal dvakrát víc nominací než Bárta