„Pokud bych nebyl zvolen, vnímal bych to tak, že nemám dostatečnou podporu pro pokračování v ministerské funkci. V tom případě bych zvážil, zda v ní mám zůstat,“ řekl při setkání s novináři.

Volební sněm hnutí ANO, 17. února v Praze. Andrej Babiš.
ODS kritizuje Babiše na sněmu. Stal se z něj politický Jekyll a Hyde, tvrdí

To je hozená rukavice lidem z platformy Zachraňme ČSSD kolem Jiřího Zimoly, Jaroslava Foldyny a Michala Haška. Ti totiž Petříčka vnímají jako pokračování sobotkovské linie a v čele strany by ho neviděli rádi. Podobnou pozici zřejmě na sjezdu zaujme i Petříčkův kritik, prezident Miloš Zeman, jenž vystoupí jako host. Ministr zahraničí patří k novým tvářím strany, které cílí na městské liberální voliče a zdůrazňují hodnotové základy sociální demokracie.

„Nové vedení by mělo jasněji ukázat, kým ČSSD je. Modernizaci strany jsme nikdy nedotáhli, měli bychom se stát jasnější, srozumitelnější a ve vládě být víc slyšet,“ sdělil Petříček, pro něhož je plnění stranického programu důležitější než účast ve vládě za každou cenu. „Sociální demokracie musí být připravena na proměny naší společnosti, která bude čelit novým problémům spojeným s robotizací a digitalizací,“ míní Petříček. Společně s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou se chce v místopředsednickém tandemu právě na tyto věci soustředit.

Klíčové eurovolby

Nemyslí si, že by delegáty sjezdu zásadně ovlivnilo prezidentovo vystoupení. „Měli bychom se řídit především tím, co je v zájmu ČSSD a nenechat si od nestraníků mluvit do toho, o čem máme rozhodovat na stranické půdě,“ uvedl Petříček. Důraz chce klást i na evropskou politiku ČSSD, jež má být vnímána jako výrazně prounijní subjekt.

Volební sněm hnutí ANO, 17. února v Praze. Andrej Babiš.
ODS kritizuje Babiše na sněmu. Stal se z něj politický Jekyll a Hyde, tvrdí

Podle informací Deníku patří Petříček mezi straníky, kteří by s velikou nelibostí nesli eventuální neúspěch v květnových eurovolbách a požadovali by kvůli němu svolání mimořádného sjezdu. Ve straně totiž sílí nespokojenost s vlažným přístupem vedení k sestavování kandidátky do Evropského parlamentu a slabé podpoře jejích lídrů.

Cesta do USA

Petříčkovu pozici charakterizuje i postoj k otázce nezletilců z uprchlických táborů v Řecku. „Pokud má paní Šojdrová seznam konkrétních sirotků, měli bychom být připraveni je přijmout. Myslím si, že Česká republika je dostatečně velká země, aby patnácti malým dětem, které odskákaly konflikt v Sýrii, uměla pomoct,“ odpověděl Petříček na dotaz Deníku, jaký jeho osobní názor na tuto věc.

Svou nadcházející cestu do USA chce zaměřit na témata, jež jsou hojně probírána i doma, tedy bezpečnostní spolupráci, kybernetickou bezpečnost, obchodní vztahy mezi USA a Evropou a oblast inovací. Pokud bude řeč o čínských technologiích, bude mít Petříček po ruce zástupce českých tajných služeb či Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Odmítl ale uvést, kdo konkrétně ze zpravodajské komunity v jeho delegaci bude.

Potvrdil též, že při dialogu se svým protějškem Mikem Pompeem bude hovořit o plánované schůzce Donalda Trumpa s Milošem Zemanem či Andrejem Babišem. „Otevřenější dveře má pan premiér,“ naznačil, kdo z českých nejvyšších představitelů zřejmě zavítá do Bílého domu.

Na pořad diskuse se mají dostat i záležitosti Blízkého východu, vojenské přítomnosti v Afghánistánu či jaderné dohody s Íránem. „Viceprezident Pence vyzýval důrazně evropské partnery, aby od ní odstoupili, ale já jsem přesvědčen, že je dobrým základem, na němž můžeme stavět,“ řekl Tomáš Petříček. Potvrdil, že americká strana má zájem jednat o zemním plynu i výstavbě jaderných bloků v ČR. 

Premiér Andrej Babiš
Výrokům ministryně Novákové nerozumím, řekl Babiš. Později se jí částečně zastal