Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plýtvání je out, teď ve světě letí vaření z kostí a odřezků

Praha /RECEPT/ – Kdo zahazuje slupky, kosti, odkrojky a odřezky, vůbec netuší, oč se připravuje – v kuchyni i v životě. Na této vlně se nese celosvětové hnutí za využití všeho, co nakoupíme či vypěstujeme až do poslední kůstky či jadérka.

19.1.2016 5
SDÍLEJ:

Kdo zahazuje slupky, kosti, odkrojky a odřezky, vůbec netuší, oč se připravuje – v kuchyni i v životě. Na této vlně se nese celosvětové hnutí za využití všeho, co nakoupíme či vypěstujeme až do poslední kůstky či jadérka.Foto: ČTK/WAVEBREAK

S jídlem neumějí zacházet především bohaté státy. 
V USA se kupříkladu vyhazuje až 50 procent všech potravin a surovin, Evropané promrhají 35 procent. Takovému plýtvání se dá čelit nejen rozumným nakupováním, ale také mistrovstvím u sporáku. Myslíte-li si, že z jehněčích kostí, tvrdého pečiva či odřezků zeleniny nelze uvařit delikatesy, jimiž by číšníci rádi obsloužili i anglického krále, pak se mýlíte. Při zahájení Grand Restaurant Festivalu 
o tom řadu lidí přesvědčili šéfkuchaři Marek Šáda, Nicolas Isnard a Mahavir Kanswal, tedy Čech, Francouz a Ind, kteří umějí využít vše, co nabízí nákupní košík.

Dvanáctichodové menu, 
v němž nechyběly jelítko 
s jablečnými odkrojky, omáčka z humřích skořápek, bouillabaisse z rybích kostí nebo hrušková žemlovka 
z tvrdého pečiva, se vybranou chutí nijak nelišily od nabídek luxusních restaurací, 
v nichž všichni tři mistři kuchařského umění působí. Hostům nakonec nejvíc chutnaly pokrmy, které připravil šéfkuchař Restaurace V Zátiší Mahavir Kanswal. Předkrmy, polévky, hlavní jídlo i dezerty byly servírovány na plně recyklovatelných talířích z palmového dřeva.

Lokální suroviny

Organizátor festivalu, přední český gurmet a vydavatel výběru Grand Restaurant Pavel Maurer je zastáncem vaření z lokálních surovin i biopotravin. Je také nadšeným propagátorem Taste- Waste, tedy přípravy jídla bez plýtvání, mrhání, ztrát, odpadu. „Potraviny nemají přicházet na zmar. Proto jsme se spojili s Českým rozhlasem a jejich novým projektem Nejsem plýtvák. Pokud má kdokoliv námět, doporučení, recept či jakoukoli myšlenku podporující filozofii nemrhání, může ji zaslat nám nebo do Radiožurnálu a my se pak pokusíme z těch nejlepších receptů vydat kuchařku o neplýtvání," říká Pavel Maurer.

Nemusíte být ale zrovna gurmáni, abyste se připojili 
k lidem, kteří nechtějí zbytečně plnit popelnice potravinovými zbytky. Stačí dodržovat pár prověřených zásad: V supermarketech kupujte jen menší balení a pouze tolik čerstvého ovoce či zeleniny, kterou spotřebujete během týdne; vybírejte si restaurace, kde nabízejí menší porce vysoce kvalitního jídla, abyste vše dojedli a nic se nemuselo vyhazovat; nemrhejte částmi surovin, které naši šetrní předkové dokázali dále využívat.

„Na našich food festivalech vždy prosazujeme myšlenku zařazení lokálních a sezonních surovin do portfolia restaurací i producentů potravin. Podporujeme malé a potřebné skupiny lidí, kteří stejně jako my prosazují rozvoj gastronomie ohleduplné k naší planetě, ale nemají dostatek finančních prostředků a stabilní zázemí," dodává Pavel Maurer, kterého obzvlášť těší, že mezi nejkvalitnější restaurace se čím dál častěji zařazují mimopražské podniky, v letošní desítce těch nejlepších dokonce převažovaly.

Současně probíhající festival kulinářského umění (končí 29. února) nabízí gastronautům několik restaurací, které se řídí právě doporučeními Taste-Waste. Zároveň nabízí i nahlédnutí do cizokrajných kuchyní. V sobotu se tak mohli seznámit s ukázkou čajového obřadu v podání Darji Kawasumi, majitelky restaurace Miyabi a poslechnout si japonskou flétnu šakuhači, na niž zahrál Vlastislav Matoušek. Populární jsou i Mňam busy a Mňam procházky, během nichž se lidé nejen dobře najedí, ale také se dozvědí mnoho zajímavého 
z naší a světové historie.

Pavel a Monika Maurerovi dlouhodobě spolupracují i s majitelem restaurací Zátiší Group Sanjivem Surim, jenž je štědrým mecenášem mnoha charitativních projektů. Jeho šéfkuchaři mají v zásobě desítky skvělých receptů. Suri přidává jeden, který pochází z výzkumu Harvardovy univerzity a díky němuž se má zvýšit každodenní pocit štěstí. Tady je:

1. Buďme každý den vděční za tři věci ve svém životě.

2. Provozujme 10-15 minut fyzickou aktivitu.

3. Minimálně dvě až pět minut meditujme. 


4. Napišme někomu něco pozitivního.

5. Začněme si zapisovat, co nejpozitivnějšího se nám za posledních 24 hodin stalo.

Rybí vývar z lososových kostí podle Nicolase Isnarda.

Autor: Kateřina Perknerová

19.1.2016 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kateřina Perknerová.
37 9

Komentář Kateřiny Perknerové: Chraňte si hrdla i majetek, parlament zasedá

Ilustrační foto
13

Od neděle se mohou na horách tvořit sněhové jazyky

Většina uchazečů o Hrad by pravomoci hlavy státu neposilovala

Pravomoci prezidenta jsou dostatečné, a ústavu proto není třeba měnit, shoduje se většina kandidátů na prezidenta republiky. Nesouhlasí tak s dřívějším názorem současného prezidenta Miloše Zemana. Někteří by přesto dílčí změny přivítali. Navrhují třeba odvolatelnost prezidenta občany, možnost zákonodárné iniciativy hlavy státu nebo zrušení pravomoci zastavit trestní stíhání. 

Mugabe odmítá odstoupit, lidé vyrazí do ulic podpořit armádní převrat

Mezinárodní pozorovatelé situace v Zimbabwe předpokládají, že její obyvatelé vyrazí v sobotu ve velkém počtu do ulic, aby podpořili nekrvavý vojenský převrat, k němuž v tomto týdnu došlo, a současně vyzvali zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho, aby konečně odstoupil.

Americký stíhač nakreslil na oblohu obří penis, armáda se ale nesměje

/ VIDEO / Ještě větší klukovinu, než jaké předváděl Tom Cruise ve filmu Top Gun, provedl ve čtvrtek stíhač amerického námořního letectva. S bojovou stíhačkou F-18 za desítky milionů dolarů totiž "vymaloval" na oblohu obří penis z kondenzační stopy. Námořnictvo se za jeho kousek omluvilo.

Škoda bude vyrábět elektromobily v Mladé Boleslavi. Začne v roce 2020

Česká automobilka Škoda Auto bude vozy s čistě elektrickým pohonem vyrábět v závodě v Mladé Boleslavi. Již od roku 2019 bude firma vyrábět i elektrické komponenty pro plug-in-hybridy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT