V úterý o tom rozhodli poslanci poté, co ministryně školství Miroslava Kopicová ve své zprávě kauzu označila za „bezprecedentní a nejhorší ostudu českého vysokého školství“.

Zákonodárci jsou znepokojeni nejen samotnou aférou na plzeňských právech, ale celkovou situací v českém vysokém školství. Proto komise bude pátrat nejen po tom, jak rychle a snadno se studovala práva v Plzni, ale především, zda se tomu dalo zabránit. Komise, v níž zasednou po třech občanští a sociální demokraté, dva komunisti a po jednom lidovci a zeleném, chce zjistit, jakou roli v kauze Plzeň sehrála akreditační komise vedená Vladimírou Dvořákovou i ministerstvo školství. „Zdá se, že nedůslednost při povolování některých studijních oborů a špatná kontrolní role ministerstva umožnily, aby se v Plzni dělo to, co denně nyní odhalujeme,“ uvedl Ivan Ohlídal (ČSSD).

Velitel policistů v Plzni rezignoval

A že se toho skutečně odehrává hodně potvrdily i úterní události. Na funkci šéfa městských strážníků rezignoval Luděk Hosman. Ten získal titul bakaláře jen díky tomu, že z velké části opsal práci svého bývalého nadřízeného. Přitom ale na fakultě dál studoval, takže to dotáhl nejen na magistra, ale dokonce doktora práv. Podle slov rektora Západočeské univerzity Josefa Průši by ale o vyšší akademické hodnosti přijít nemusel.

Opoziční poslanci si nenechali ujít příležitost, aby ODS vmetli, že především její politici jsou se skandálem spojeni. Chomutovská primátorka a dvojka na kandidátce do celostátních voleb Ivana Řápková totiž získala magisterský titul za několik týdnů a zápočty měla ze seminářů, které ještě ani nezačaly. „Paní Řápková oblepila Chomutov plakáty s mottem Stejný metr na všechny. Myslela tím především naše romské spoluobčany. Teď by jim mohla poradit, jak se stát za měsíc magistrem na vaší oblíbené škole,“ uvedl lídr ČSSD Jiří Paroubek směrem k lavicím poslanců ODS.

Čtěte také: Hosman rezignuje, bude z něj řadový strážník

Lžidoktor Benda

Tam ale neseděl ani čerstvý děkan plzeňské právnické fakulty, ani lžidoktor Marek Benda. Ten přiznal, že svou diplomovou práci jen nově svázal a získal za ni doktorský titul. „Plně uznávám, že jsem nepohlídal formální náležitosti a práce tak nemá požadovaný počet stránek. Věnoval jsem se její věcné kvalitě a nepohlídal si její délku, což samozřejmě nijak nesnižuje míru mé zodpovědnosti. Jsem připraven práci kdykoliv dopracovat a znovu obhájit,“ uvedl Benda. Politické důsledky ale vyvodit odmítl a z čela ústavněprávního sněmovního výboru neodejde. K tomu ho vyzvala ČSSD. „Kdyby se to stalo v naší straně, takový člověk by se musel okamžitě poroučet,“ konstatoval Paroubek. Ten také žádal, aby se komise soustředila předně na to, jací absolventi plzeňských práv působí v policii, soudnictví a státním zastupitelství a zda se nemáme bát, že je někdo spravuje jako „mafiózní síť“.

Čtěte také: Rektor: Benda může práci obhájit znovu

Ministr vnitra Martin Pecina poslancům sdělil, že Plzeň absolvovalo 320 současných policistů, 95 jich stále studuje. Zatím prý neodhalil jediný případ nestandardního studia.

Rektor fakulty: Studia Řápkové prověřujeme

Chomutov, Plzeň – Na studia primátorky se podívá rektorátní komise. Jestli bylo vše v pořádku, oznámí ale až v lednu.

Tedy přesněji, komise zřízená vedením celé Západočeské univerzity už její působení na škole prověřuje. Na výsledky šetření si ale Řápková i veřejnost počká. Podle rektora univerzity Josefa Průši by vše mělo být uzavřeno v lednu. „Není vyloučeno, že těchto mediálně známých případů výsledky oznámíme dříve,“ připustil šéf plzeňské vysoké školy. Společně s primátorkou jsou totiž kontrolovány desítky jiných studentů.

Jak kontrola dopadne v případě chomutovské primátorky, nechtěl předjímat. Podle Průši komise už nějaké zjištění má, ale šetření dosud neuzavřela.

Nové pochybnosti v souvislosti s Řápkovou se objevily v pondělí, kdy Josef Baxa, vysokoškolský učitel a předseda Nejvyššího správního soudu, ukázal, že primátorka ani jednou nepřišla na jeho seminář trestního práva. Přesto z předmětu získala tři zápočty a zkoušku a to od někoho mimo katedru, která předmět vyučuje.

Podle zjištění Lidových novin měla jeden ze zápočtů získat rok před začátkem semináře, další zápočty a zkoušku pak v jeden den. To označil za podezřelé jak Baxa, tak i šéfka katedry.

K nim se připojil i exministr Jiří Pospíšil, který byl zvolen novým děkanem právnické fakulty. Prohlásil, že pokud se potvrdí zprávy novinářů, působí její studia podivně. Ubezpečil, že ačkoliv je Řápková, stejně jako on, členkou ODS, na případném vyřešení či sankce to nebude mít žádný vliv. Pospíšil společně s dalšími odborníky také nyní řeší, jestli může být absolventům zpětně odebrán právnický titul.

Diplomka Řápkové? Podle Kindla dobrá

Primátorka se dosud k případu nevyjádřila, byla na dovolené. Tvrdí ale, že svá studia má v pořádku a že média na ni útočí bez jasného důkazu a indicie.

Primátorka Chomutova Ivana Řápková čelí i podezření, že neměla v pořádku magisterskou práci. V knihovně není a ona sama neřekla jméno vedoucího práce či oponenta. Podle jejích slov jí s ní pomáhal exděkan Milan Kindl. Ten zatím nereagoval na vzkazy Deníku ani na otázky zaslané emailem. Dříve v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že napsala velmi dobrou práci na téma Státní správa, samospráva a životní prostředí. Sám s ní má však podle svých slov „nejhorší vztahy na světě“. Kritizoval ji za pronájem Kamencového jezera a zastával se i vyhozeného ředitel zooparku Rabase.

RODLING JAN