„Sdělili mi, že zadržené předvedou na služebnu kvůli přestupku neuposlechnutí výzvy," řekl za pořadatele demonstrace Dalibor Záhora. Podle něj skupina mladých lidí pronikla už po skončení akce do prvního patra budovy, kde se snažili získat jasnější vyjádření ministerstva. „Proniknutí do budovy jsem neorganizoval, ale motivy těch lidí chápu," podotkl Záhora.

Před budovou MPSV před zásahem policie demonstrovala přibližně stovka lidí proti vystěhování romských i majoritních rodin z ubytovny v Ústí nad Labem v Krásném Březně. Pořadatelé akce z iniciativu Bydlení pro všechny předali pro ministryni Ludmilu Müllerovou (TOP 09) dopis, ve kterém požadují urychlené řešení situace a zabránění rozdělení rodin. Ubytovna, kam je město vystěhovalo z domu v havarijním stavu v Předlicích, se má uzavřít do prvního února.

„Město za několik měsíců nebylo schopné navrhnout jiné řešení než rozstrkání žen s dětmi do azylových domů a poslání mužů do různých ubytoven mimo město, nebo na ulici. Pokud dojde k vystěhování, zbudou rozbité rodiny, bezdomovci a prázdný objekt," uvedli zástupci iniciativy.

Náměstek ministryně pro sociální a rodinnou politiku David Kafka uvedl, že také jeho resort nesouhlasí s dělením rodin. Upozornil však, že MPSV není garantem sociálního bydlení a že tento problém spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj. Řešit by ho podle něj také měl magistrát v Ústí nad Labem a krajský úřad.

Problémový stav domů

Stav domů v Předlicích, odkud byli nájemníci vystěhováni na ubytovnu, je problémový už dlouho. Už dříve jich město muselo nechat několik za své zbořit. Situace se vyhrotila loni v září, kdy se v jednom z nich po odcizení kovových částí stavební konstrukce zřítil strop a zahynula tam žena, druhá byla zraněna. Nebezpečné domy jsou označené cedulemi se zákazem vstupu. Nejsou oficiálně obydlené, přesto se v nich před pádem stropu lidé zdržovali a navíc odtud vybourávali kovové nosné prvky. Radní rozhodli o jejich demolici.

Z jednoho takového domu v ulici Beneše Lounského odešlo začátkem listopadu po přesvědčování lidí z neziskových organizací a úřadů devět dospělých a 27 dětí. Nejprve bydleli několik dní provizorně v tělocvičně předlické základní školy, ale do domu se i přes varování strážníků vraceli. Poté se jim našlo dočasné bydlení na ubytovně v městské části Krásné Březno.