Video, které zachycuje poslední vteřiny tříminutového incidentu, si na serveru YouTube pustilo už přes padesát tisíc lidí. Komentáře, které po sobě diváci zanechali, jsou nenávistné. „Jsou tu na návštěvě, tak se mají nějak chovat. Ať táhnou zpátky do Rumunska nebo odkud to jsou,“ podělil se o názor jeden z umírněnějších pisatelů. „Rozhodně bych nenazval rasismem, když někdo nadává na Cikány. Zavinili si to sami. Jediné, co umí, je schovávat se za skupinu, krást a rychle utíkat,“ vyjádřil se další ze střízlivějších přispěvatelů.

Tisíce lidí také navštěvují nově založenou stránku Chceme potrestání vsetínských Romů. I tam se o události živě diskutuje. Většinou stejně nesmlouvavě. „Čunek už na Vsetíně není, tak žačali dělat bordel,“ napsal jeden z návštěvníků stránky. „Když je potkáte na ulici, jsou vyžraní, mají pupky, že Homer Simpson je hubeňour! Jediný rasismus, co tu funguje, je na nás a ne na Cikány,“ přispěl názorem další pisatel.

Zasáhl muž se psem

Co se vlastně minulý čtvrtek večer stalo? Odpověď nabízí záznam. Na něm tři Romové bijí bílého mladíka. Kolem chodí lidé. Žádný z nich nezasáhne. Nakonec sebere odvahu muž středního věku se psem. Ten Romy z mostu vyžene. „Neuvažoval jsem nad tím, že agresoři patří k jinému etniku. Mohu s čistým svědomím prohlásit, že bych reagoval stejně i v případě, kdyby agresoři byli Eskymáci a napadeným by byl třeba Tatar,“ přiznal Martin Hába.

Odmítá jakékoli spojení s rasistickými či nacistickými organizacemi. „Jsem rozčarován a znechucen množstvím komentářů na internetu,“ upozornil Hába.

Vsetínskou starostku Ivetu Táborskou incident mrzí. „Je to politováníhodná událost,“ řekla. Nenávistné komentáře na internetových stránkách ale nechtěla komentovat.

Napadení už vyšetřuje policie. A to pro podezření z trestného činu výtržnictví. „Identifikovali jsme všechny zúčastněné, nyní je musíme vyslechnout. A zjistit všechny okolnosti incidentu,“ řekla mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.

K potyčkám mezi Romy a majoritními obyvateli města občas ve Vsetíně dochází. „Nemůžu říct, že by to byl ojedinělý případ, zároveň to ale není na denním pořádku,“ doplnila policejní mluvčí.

Čtěte také: Video, jak Romové zbili mladíka, vidělo 50 tisíc lidí