Vyplývá to ze závěrů Nejvyššího správního soudu ČR (NSS) v Brně. Ten uspořádal veřejné projednání stížnosti voliče na výsledek parlamentních voleb netradičně v neděli odpoledne, aby závěry byly k dispozici ještě před první schůzí poslanců svolanou na již následující den.

Miloš Zeman
Nejvíc lidí podporuje Zemana, druhý by byl Drahoš, tvrdí průzkum

Kupka v neděli potvrdil své dřívější vyjádření, že bude respektovat výsledek přepočtu hlasů. „Jako demokrat veru samozřejmě volby velmi vážně,“ uvedl. Jinými slovy: mandát přijme, i když si spoustu věcí v životě bude muset nově uspořádat. Zdůraznil ovšem, že on nebyl tím, kdo dal k přepočítávání hlasů podnět. Situaci vnímá poněkud rozpačitě – a to s přirovnáním ke sportu: jako by se výsledek zápasu měnil měsíc po utkání. „Na základě chyby rozhodčích,“ konstatoval.

Stovka pracovníků NSS v uplynulých dnech přepočítávala preferenční hlasy na hlasovacích lístcích pro ODS, které si brněnský soud nechal dodat bezmála z poloviny Středočeského kraje. Podnětem se stala stížnost Tomáše Nováka z Prahy, který ve středních Čechách volil na voličský průkaz – a na webu Českého statistického úřadu volby.cz zjistil, že nebyl započten jeho preferenční hlas pro místopředsedu strany Martina Kupku, jenž v daném okrsku neměl získat žádný přednostní hlas (a navíc získal svědectví, že stejně dopadly i hlasy dalších pěti voličů).

Volební komise opomenula lístek otočit

Ten mezi 34 kandidáty občanských demokratů figuroval na 31. příčce – neuvolněný starosta Líbeznice, který tehdy zastával i post náměstka středočeské hejtmanky a v krajské radě měl na starosti zdravotnictví, Deníku řekl, že se na „nevolitelné“ místo nechal napsat proto, aby podpořil kolegy na předních pozicích – a jeho jméno bylo zveřejněno až na rubu hlasovacího lístku. Tím lze vysvětlit nezapočtení přednostního hlasu: volební komise prostě opomenula při počítání kroužků od voličů hlasovací lístek otočit. 

Akci zahájil radní pro oblast bezpečnosti a ICT Středočeského kraje Robert Bezděk (vpravo) společně s ředitelem Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václavem Kučerou (uprostřed).
Jak zatočit se zločinem? Radnicím nabízí rady nová publikace

Podle statistických dat, která naznačovala, že se nemuselo jednat o ojedinělé pochybení, si NSS vyžádal ze středních Čech k přepočítání hlasovací lístky v šokujícím rozsahu: z 915 volebních okrsků. Tedy ze 625 středočeských obcí a měst! Už to je fakt, který dokáže otřást důvěrou občanů v regulérnost volebních výsledků. A podezření, že k pochybení mohlo docházet v masovém měřítku, navíc přepočet potvrdil!!

Kupku voliči skutečně do sněmovny „vykroužkovali“, byť původně mu volební výsledky přiznávaly jen 4168 preferenčních hlasů (i to ovšem bylo více, než získali z druhé pozice Vrecionová – 3930 – a třetí Munzar – 2823, avšak na vstup do sněmovny to nestačilo; čtyřka kandidátky Bendl získal 4429 kroužků).

Chyby ve více než 150 okrscích

Přepočet však ukázal, že tahle čísla nemají s realitou nic společného; špatně byla započtena spousta preferenčních hlasů. Kupkovi sice volební komise upřely „jen“ 152 kroužků – dalším kandidátům z předních pozic ale naopak byly stovky přednostních hlasů připočteny neoprávněně. Vrecionové dohromady 485, Munzarovi 482, Skopečkovi 475 a Bendovi 466. Zřejmě se tak stalo kvůli tomu, že si volební komise neuvědomily rozdíl v pravidlech pro započítávání preferencí v parlamentních a v komunálních volbách. Ukázalo se navíc, že ODS jako celku bylo ve středních Čechách neoprávněně přičteno 14 hlasů – to však na celkové volební výsledky nemělo vliv. 

Podobný případ, byť v ne tak masovém měřítku, byl zaznamenán také na Plzeňsku. Tam by však ani případný přepočet neměl vliv na přidělení poslaneckých mandátů. To, že přepočet hlasů ve středních Čechách nakonec odhalil chyby ve více než 150 okrscích (z devíti stovek prověřovaných), ovšem bude mít dohru: podle NSS má ministerstvo vnitra navrhnout změnu v kontrole volebních výsledků. Očekávat lze i debaty zákonodárců hledajících opatření vedoucí k tomu, aby se podobné situace neopakovala. Že se právě o tohle chce osobně zasazovat, naznačil v neděli i Kupka. 

Ilustrační foto.
Střední Čechy se připravují na pražský smog. Lidi by měly vozit vlaky

Zatím je ovšem na programu jiná agenda. Na prvním jednání sněmovny v povolební sestavě poslanci v pondělí složí slib a následně je čekají volby předsedy a místopředsedů Poslanecké sněmovny. Ty jsou sice předem předjednané, nicméně i tak by se vzhledem k rozložení sil a aktuálním vyjednáváním o vytvoření vlády mohly objevit komplikace.

Známé jméno střídá jiné známé jméno
Středočeský kraj zastupuje ve sněmovně celkem 26 poslanců. Nejvíce jich má vítěz voleb, hnutí ANO – a to devět. Následují ODS se čtyřmi mandáty, Piráti se třemi – a po dvou poslancích získaly středočeské kandidátky SPD, KSČM, STAN, ČSSD a TOP 09.
Mezi středočeskými poslanci figurují straničtí lídři Andrej Babiš (ANO), Ivan Bartoš (Piráti), Tomio Okamura (SPD) a Miroslav Kalousek (TOP 09) i další významné tváře a vysocí představitelé svých partají Jan Skopeček (ODS), Vít Rakušan (STAN), Helena Langšádlová (TOP 09), Jan Hamáček a Kateřina Valachová (oba ČSSD) a Miloslava Vostrá (KSČM). 
Nově se v této společnosti ocitl i místopředseda ODS Martin Kupka. Jistý nádech pikantnosti nese fakt, že po přepočtu hlasů vystrnadil ze sněmovny exposlance Petra Bendla figurujícího na čtvrtém místě kandidátky, jemuž kdysi na středočeském hejtmanství dělával tiskového mluvčího.

Hasiči učili benešovské učitele.
Kdo může školám pomoci, když jsou učitelé v koncích? Přece hasiči!