A v případě, že by střední Čechy byly ztraceny, se musíme přičinit, abychom neztratili tvář alespoň ve zbytku republiky. Taková je zjevně taktika nejvyššího vedení sociálních demokratů, byt navenek zaznívají slova o šoku a o potřebě vyvodit politickou odpovědnost. A – vypadá to na to, že se mezi jednotlivými křídly v ČSSD rozhořívá otevřený boj, byť prozatím zabalený do kulantních slov.

Ratha, který byl v posledních letech jako poslanec i coby hejtman jednou z jejích nejviditelnějších tváří, strana okamžitě hodila přes palubu – a nyní se zdá, že by její vůdcové rádi obdobně naložili i s nejbližšími spolupracovníky bývalého středočeského hejtmana. Naznačily to v sobotu výsledky jednání ústředního výkonného výboru ČSSD. Ten především Ratha vyzval, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Předseda strany Bohuslav Sobotka se vyjádřil, že vzhledem k závažným obviněním by Rath, který již ve středu z ČSSD vystoupil, měl vrátit straně mandát a nadále působit a obhajovat se mimo politiku. V pátek pak předsednictvo ČSSD pozastavilo členství Rathovým spoluobviněným – ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a jejímu partnerovi, exposlanci za ODS Patru Kottovi. Právě z jejich domu si Rath měl odnášet sedmimilionový úplatek, s nímž byl zadržen. Podle Sobotky by ovšem ze strany měli odejít také Miroslav Lepil a Johana Novotná, s jejichž komerčními aktivitami nechce být ČSSD spojována. Oba zastupovali firmu ML Compet, která pro Středočeský kraj organizovala vypisované zakázky.

Nežádoucí lídři

Stranický šéf ale současně ukázal prstem i na další figury určené k odstřelu. Nežádoucími osobami se stali lídři ČSSD ve středních Čechách. Plyne to alespoň z doporučení středočeské krajské organizaci, aby rezignoval celý krajský výkonný výbor. Podle představ ústředí by měla být uspořádána nová volební konference, z níž vzejde nové regionální vedení strany. A současně by to byla příležitost podebatovat o tom, jak dále naložit s kandidátkou pro krajské volby, o čemž ve středočeské ČSSD stále diskutuje. Měla by být kandidátka pouze upravena a místa jejího lídra Ratha, který již stranu opustil, a několika jemu nejbližších lidí, kteří také budou muset být vyřazeni, nahradit jinými osobami – anebo vytvářet kandidátku od počátku znovu a začít primárkami v okresech? Jasno by mělo být do konce května.

O tom, zda se ve Středočeském kraji uskuteční nová volební konference, rozhodnou jednotlivé okresní výkonné výbory v příštích dvou týdnech. Z Prahy však o víkendu zazněla jednoznačná nápověda, jak by straníci na venkově měli přemýšlet a pro co by měli zvednout ruce. Podle předsedy Sobotky by se postup v „kauze Rath" měl stát modelovým příkladem, jak si sociální demokraté představují reakci na podobnou aféru.

„Strana musí získat zpět ztracenou důvěru občanů," zdůraznil v sobotu místopředseda ČSSD Milan Urban, o němž se hovoří jako o politikovi, který by nyní mohl nahradit Ratha na postu středočeského lídra strany oranžových růží. A je zřejmé, že by se rozhodně nemělo jednat o změnu jedinou. Urban přímo zmínil středočeského předsedu Richarda Dolejše (Rathovi blízkého člověka, s nímž Urban nemá dobré vztahy dlouhodobě – a nyní je zřejmě kandidátem na dosavadní Dolejšův post krajského předsedy). I on by měl ze svého postu odejít. A s ním i další lidé, kteří autoritářskému Rathovi ustupovali a někdejšímu hejtmanovi vytvářeli prostor pro stále širší uplatňování jeho vlivu.

„Vedení, které dlouhodobě podporovalo diktátorskou politiku Davida Ratha a prolínání některých lidí do stranických pozic, prostě politickou odpovědnost vyvodit musí," zdůraznil Urban. A Dolejš se nevzpouzí. Ví, že je dobojováno – a on se momentálně nenachází na straně vítězů. „Výzvu ústředního výkonného výboru považuji za zásadní a nedovedu si představit, že by byla ignorována," konstatoval Dolejš. Navrhne, aby se obměnil celý krajský výbor strany.

Dolejš nová pravidla respektuje

Naznačil nicméně, že ačkoli je připraven disciplinovaně respektovat pokyny shora, jeho přesvědčení je jiné. „V tuto chvíli chci zdůraznit, že David Rath není pravomocně odsouzený a má právo se řádně hájit před nezávislými soudními orgány. V politice ČSSD však platí zásada presumpce viny – a v mém postoji se řídím tímto uplatňovaným principem," zveřejnil Dolejš ve svém prohlášení. „Respektuji fakt, že ČSSD chce nastavit nová pravidla politické kultury, kdy všichni členové politického orgánu přebírají kolektivní politickou odpovědnost za jimi nominované jednotlivce spojené s konkrétní kauzou, i když v ní bezprostředně nefigurují," uvedl s dodatkem, že tento princip by se měl stát standardem uplatňovaným i v jiných případech – a to napříč politickým spektrem.

Dolejš i se svým týmem je podle vlastních slov připraven vyvodit policistkou odpovědnost a v souvislosti s „kauzou Rath" dát funkce k dispozici – Černý Petr by však podle jeho mínění neměl zůstat jen u Středočechů. Vždyť Rath byl a dosud je také poslancem; mandátu se zřejmě chce vzdát v úterý, kdy by mandátový a imunitní výbor sněmovny měl zasednout k jednání o jeho vydání k trestnímu stíhání. A to už není krajská úroveň, nýbrž úroveň celorepubliková.

Z pohledu „zpětného přebírání poltické odpovědnosti" si Dolejš sype popel na hlavu i v souvislosti s dalšími jmény – a v sobotu konkrétně zmínil bývalého krajského lídra ČSSD pro parlamentní volby Milana Urbana – právě onoho Urbana, který se do něj nyní pustil – a bývalého ústředního tajemníka ČSSD Jiřího Havlíčka. „Urban figuroval v kauze Toskánsko a v dalších kauzách včetně jeho napojení na lobbistu firmy ČEZ Johanese a lobbistu Cincibuse. Tím poškodil ČSSD. Havlíček odpovídal v době Jiřího Paroubka a Jaroslava Tvrdíka za stranické finance a nese plnou odpovědnost za zadlužení a finanční situaci strany," připomněl patrně končící předseda středočeských sociálních demokratů někdejší aféry.

Zejména někdejší ministr průmyslu Urban mu zjevně leží v žaludku. „Pro mě je z hlediska potřebné očisty středočeské ČSSD nepřijatelné, aby Milan Urban, prokazatelně napojený na energetické a průmyslové lobbisty, byl v čele očistného procesu krajské organizace. To by byl vrchol cynismu a podvod na voličích," naznačil Dolejš, že podle jeho soudu je nápad postavit do čela kandidátky pro krajské volby místo Ratha Urbana něco, co si neumí ani představit.

Poděkovat by se měli i středočeští radní

Jestliže chce vedení sociální demokracie uplatňovat princip kolektivní viny, nemělo by to podle mínění předsedy krajského výkonného výboru strany Richarda Dolejše – podle všeho předsedy odstupujícího, který spolustraníkům sám navrhne volbu nového krajského vedení – platit pouze ve vztahu k jeho týmu. Když se máme pakovat my, pak musejí i oni, míní – a ukazuje na jednobarevnou radu Středočeského kraje, složenou výhradně ze zástupců ČSSD. Z usnesení ústředního výkonného výboru strany její krajský předseda dovozuje, že odstoupit a převzít politickou odpovědnost za činy bývalého hejtmana Davida Ratha by měli i všichni krajští radní (zčásti se jedná o stejné lidi jako jsou v krajském výkonném výboru strany).

Tyhle požadavky prý zazněly také ze strany některých zástupců okresních organizací. Už ve čtvrtek s nimi vystoupili rovněž političtí oponenti – středočeští občanští demokraté i STAN – starostové a nezávislí.

Opozičníci „kauzu Rath" nicméně rozhodně nevítají s povděkem. Může přinést takové nesnáze a poškodit pověst Středočeského kraje natolik, že je ani netěší, že nyní policejní spisy potvrzují to, co oni tvrdí už tři roky: že Středozemi vládl v roli monarchy zločinec. Podle Raduana Nwelatiho z ODS, který je v současné době asi nejviditelnějším opozičníkem, aféra jen napáchala a ještě napáchá škody; nedovede na ní najít nic pozitivního. Dokonce si ani nemyslí, že my mohla přispět k větší naději jeho strany na volební úspěch. „Domnívám se, že ODS sestavila důvěryhodnou kandidátku a představí program, který je natolik dobrý, že vítězíme, ať by tam byl doktor Rath, nebo kdokoli jiný," řekl Nwelati Deníku. Naopak středočeská ČSSD si podle Dolejšových slov uvědomuje, že má vážný problém a před krajskými volbami nutně potřebuje znovu získat ztracenou důvěru.

Aktuální složení KVV ČSSD Středočeského kraje

– Richard Dolejš (předseda)

– Ing. Jiří Havlíček (místopředseda)

– PhDr. Jaromír Jermář (místopředseda)

– Mgr. Miroslav Lepil, MBA (místopředseda)

– Lenka Mlynářová (místopředsedkyně)

– Ing. Miloš Petera – Nymbursko (místopředseda)

– MVDr. Josef Řihák – Příbramsko (místopředseda)

– Prof. MUDr. Zdeněk Seidl, CSc. (místopředseda)

– Dr. Ing. Jiří Peřina – Berounsko

– Pavel Volf – Kladensko

– PhDr. Marek Semerád – Kolínsko

– Ing. Jan Cihlář – Kutnohorsko

– PaedDr. Milan Němec – Mělnicko

– Jan Hamáček – Mladoboleslavsko

– Eliška Tomanová – Praha-východ

– Patrik Tomšů – Praha-západ

Zdroj: http://stredocesky.cssd.cz/nasi-lide