Odpolední bouřky způsobily ve Zlínském kraji komplikace v dopravě. Kvůli zaplavení vodou a bahnem byla s omezením průjezdná silnice I/49 poblíž nákupního centra Centro Zlín ve Zlíně-Malenovicích a stejná silnice v sousedních Otrokovicích. Voda a bahno částečně zaplavily u Otrokovic a Napajedel na Zlínsku také dálnici D55, průjezdná byla se zvýšenou opatrností, uvedla policie.

Hasiči kvůli počasí vyjížděli ve Zlínském kraji téměř k 40 událostem, většinou na Zlínsku, uvedla na facebooku mluvčí hasičů Lucie Javoříková. V Otrokovicích kvůli následkům přívalového deště zasedla povodňová komise.

Hasiči čerpali vodu ze sklepů a čistili ucpané kanalizační vpusti. „Odpoledne před půl třetí bylo vysláno šest jednotek hasičů do ulice Kvítkovická v Napajedlích, kde do areálu zdejší firmy tekla voda z okolního pole, sesunula se část svahu a u budov skladů se vytvořila obrovská laguna vody a hrozilo, že vteče do budov. O dvě hodiny později vyjelo pět jednotek do Otrokovic - Kvítkovic do ulice U Farmy, kde se taktéž rychle vytvořila bahnitá laguna vody a neodtékala, neboť byly ucpané mříže z odvodnění,“ uvedla Javoříková.

Prudký déšť v Dolním Dvořišti 23. května doprovázelo krupobití.
VIDEO: Bouřky na jihu Čech. Silnici u Lišova zaplavila voda, jinde padaly kroupy

V Otrokovicích zasedla povodňová komise. „Intenzivní přívalový déšť způsobil na území Otrokovic komplikace, na jejichž odstranění aktuálně pracují hasiči ve spolupráci s pracovníky města Otrokovice a Technických služeb Otrokovice. Nejvíce zasažené části jsou v blízkosti břehů řeky Dřevnice, u společnosti Continental Barum a v Kvítkovicích,“ uvedlo město na svém facebooku.

Na Zlínsku byly také po průtrži mračen zaplavené některé podjezdy. Na zatopené silnici III/4973 u Otrokovic uvízla dodávka s vlekem. Na vozovku ve zlínské místní části Chlum spadl vlivem silného větru a deště strom.

Hasiče zaměstnaly následky přívalového deště převážně na Zlínsku. „V dalších částech kraje vyjeli hasiči minimálně. Na Vsetínsku čerpali vodu ze dvou objektů, na Uherskohradišťsku v jednom případě a na Kroměřížsku hasiči nevyjeli ani jednou,“ uvedla Javoříková.

Jihomoravští hasiči v souvislosti s počasím zasahovali u 40 událostí

Také jižní Moravu v úterý odpoledne zasáhly prudké deště. Hasiči zhruba od 14:00 do 19:00 v souvislosti s počasím zasahovali u 40 událostí. Většinou odčerpávali vodu či odstraňovali spadené stromy. Nejvíce výjezdů zaznamenali na Znojemsku a Brněnsku, informovali na svém twitteru.

V úterý přijdou do části Česka silné bouřky. Po zbytek týdne bude okolo 20 stupňů, ilustrační foto
Po horkém víkendu přijde ochlazení. Meteorologové varují před silnými bouřkami

Problémy začali hasiči evidovat kolem 14:00 v okolí Brna, na Rosicku, Tišnovsku a Ivančicku. Následky počasí likvidovali třeba v Přibyslavicích na Brněnsku, kde se po silném dešti bahno z polí dostalo na silnici, po které se nedalo projet. „Proteklo i do některých domů, kde jsme vynášeli nábytek,“ řekl mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Následky přívalových dešťů odklízí devět jednotek hasičů v Přibyslavicích.Následky přívalových dešťů odklízí devět jednotek hasičů v Přibyslavicích.Zdroj: HZS JMK

Ze 40 událostí souvisejících s počasím hasiči v 25 případech čerpali vodu z polí nebo domů, v sedmi případech odstraňovali stromy a ve zbytku se zabývali třeba uvolněním vodních toků. Na Znojemsku zaznamenali 23 výjezdů, na Brněnsku 11 a v Brně čtyři. Jednou zasahovali také na Břeclavsku a Hodonínsku.