„Za posledních 24 hodin pršelo téměř na celém území kromě západních Čech. Nejvíce srážek spadlo v pásu od středních Čech přes Vysočinu až na jih Moravy - 20 až 80 milimetrů (20 až 80 litrů na metr čtvereční) - a také v oblasti Jeseníků - 30 až 60 milimetrů,“ uvedli dnes ráno pracovníci ČHMÚ. Hladiny vystoupaly kvůli vydatným dešťům na povodňové úrovně dnes asi jednu až dvě hodiny po půlnoci.

Vydatný déšť v Olomouci
Výstraha před povodněmi v části Česka trvá. Hrozí i překročení druhých stupňů

Botič v Jesenici v okrese Praha-západ se zhruba od 02:00 drží na prvním stupni, tedy povodňové bdělosti. Na prvním stupni je od 02:30 i řeka Vidnavka ve Vidnavě na Jesenicku. Krátce se nad ránem dostala i na druhý stupeň, ale pak hladina zase klesla na první.

Černý potok ve Velké Kraši byl na prvním stupni už v pondělí večer, poté klesl na normální úroveň, ale dnes po 01:00 se znovu dostal na první povodňový stupeň. Od 03:00 se hladina zvedla na druhý stupeň, tedy povodňovou pohotovost, na kterém zůstala až do 07:00, kdy opět klesla na nejnižší stupeň.

Srážky postupně ustanou

„Během dne bude docházet k postupnému ustávání srážek. Situace se bude stabilizovat. Hladiny rozvodněných toků by již měly klesat, či jen mírně kolísat kolem stávající úrovně,“ uvedli ráno meteorologové.

Hladiny vodních toků se zvedaly kvůli silným dešťům opakovaně i v minulých dnech. Na povodňové stupně se dostaly toky právě například v Olomouckém kraji, ale i v dalších regionech. V pátek a sobotu se dokonce třeba Klabava v Plzeňském kraji dostala až na nejvyšší, třetí povodňový stupeň, což je povodňové ohrožení. V sobotu byla na třetím stupni také krátce hladina Polančice v ostravské části Polanka nad Odrou.