Do krkonošského skiareálu ve Špindlerově mlýně přijelo v sobotu a neděli kolem 4000 lidí. Návštěvnost odpovídá vánočnímu období, kdy se lidé spíš věnují přípravě na Štědrý den. V hlavní sezoně bývá o víkendu i čtyřikrát více lyžařů. V areálu je v provozu 15 kilometrů sjezdovek, pět lanovek a čtyři vleky, na svazích je kolem 40 až 60 centimetrů sněhu.

Lyžař. Ilustrační foto.
Za kolik si zalyžujete? Denní skipas zdražil proti loňsku o dvacku na 599 korun

Ve SkiResortu Černá hora - Pec bylo kolem kolem 6000 návštěvníků. "S ohledem na počasí je návštěvnost dobrá, ale chtěli jsme ji malinko vyšší. Počasí nám příliš nepřeje, ale mělo by se zlepšovat. Připadlo přibližně 15 centimetrů od 1000 metru nahoru," uvedl Petr Hynek ze skicentra.

Dostatek sněhu je i v areálech v Libereckém kraji. "Návštěvnost vzhledem k počasí, které je, je ale minimální. Lidé běhají po obchodních centrech a v tomto dešti se jim moc lyžovat nechce," uvedl ředitel areálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák. Na Boží hod podle něj spustí i lanovku na Lysou horu, která je největším lákadlem střediska.

O Harrachov zájem byl

V sousedním Harrachově mohlo o víkendu denně lyžovat až tisíc lidí. "Zájem byl slušný," uvedl vedoucí tamní lanovky Martin Nedvěd. Naopak minimální zájem byl o další krkonošské středisko, Paseky nad Jizerou. "Denně tak do 150 lidí," odhadl provozovatel střediska Martin Řípa. Pár set lidí denně pak lyžovalo v Jizerských horách v Bedřichově, na Severáku i na Tanvaldském Špičáku, obdobné to bylo i na Ještědu v Liberci.

Lyžování v zahraničí - ilustrační foto
Lyžování v zahraničí a bez pojištění? Raději neriskujte

Jen stovky lyžařů byly o víkendu i na jihočeských sjezdovkách. Na svazích ve Skiareálu Lipno a šumavských střediscích Zadov i Hochficht na česko-rakouském pomezí leží asi půlmetrová vrstva technického sněhu.

Vysočinu trápil déšť a vítr

Naopak v Ústeckém kraji jezdí kvůli oblevě pouze dva vleky. V Klínech nad Litvínovem byla dnes v provozu Poma a otevřená 300 metrů dlouhá modrá sjezdovka a v Zadní Telnici za Ústím nad Labem se dá zatím lyžovat na dětské sjezdovce Meva, která má necelých 200 metrů. Provozovatelé areálu Bouřňák na Teplicku chtěli sezonu zahájit v pátek, start se ale rozhodli odložit na 25. prosince.

Na Vysočině zase kvůli dešti a větru provozovatelé zavřeli sjezdovky na Křemešníku a v Lukách nad Jihlavou. Lyžovalo se na Šacberku na Jihlavsku nebo na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Sjezdovky s technickým sněhem využily desítky lidí.

Malá byla i návštěvnost v Jeseníkách. "O víkendu hodně pršelo, na návštěvnost to mělo vliv, ale jedeme dál," řekl provozovatel areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka. Podobně tomu bylo ve Ski Aréně Karlov na Bruntálsku. Podprůměrnou návštěvnost zaznamenaly i Beskydy.

Nákupy. Ilustrační foto.
Nákupní mánie. Obchodníci hlásí z víkendu rekordní tržby za dárky i potraviny