Sněžení a vítr většinou ustaly, problémy ale začal působit silný mráz, kvůli kterému na trati mezi Děčínem a Prahou praskly kolejnice. Jezdí se jen po jedné koleji, a vlaky tak nabírají velká zpoždění. Nejnižší teplotu dnes meteorologové naměřili v Jizerce v Libereckém kraji, kde rtuť spadla až k minus 31 stupňům.

Nejvíc uzavřených silnic bylo ráno v Karlovarském kraji. Sněžit sice i tam přestalo, ale podle informací Ředitelství silnic a dálnic řidiči před 06:00 v tomto regionu neprojeli na sedmi úsecích, hlavně v Krušných horách. Zaváté byly například silnice Přebuz – Rudná, Přebuz – Rolava a z Božího Daru na Rýžovnu a Zlatý Kopec. Další dvě silnice zůstávaly ráno uzavřeny ve středních Čechách, kde nebylo možné projet z Břežan do Libodřic a řidiči se nedostali ani do Horní Krut. V Ústeckém kraji byly neprůjezdné komunikace z Výsluní do Rusové na Chomutovsku, z Křimova do Chomutov a úsek z Polep do Chodoun na Litoměřicku. V drtivé většině případů jde o silnice třetí třídy.

Pokud jde o železnici, kvůli sněhové kalamitě vlaky stále nejezdí na čtyřech regionálních tratích. Na trati mezi Děčínem a Prahou navíc kvůli mrazu praskly kolejnice, takže soupravy nabírají velká zpoždění, protože jezdí pouze po jedné koleji. Podle regionální mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové na uvedené trati praskly v oblasti Hrobce – Roudnice nad Labem obě koleje. Vlaky tam proto od 05:00 nejezdily vůbec a od 07:30 úsekem projíždějí po jedné koleji rychlostí 50 kilometrů za hodinu.

Kvůli sněhu se zatím vůbec nejezdilo v úsecích Řasnice – Jindřichovice pod Smrkem a Malešov – Kutná Hora. Jihočeskou trať Dívčice – Netolice, která byla ve středu kolem 22:00 zprovozněna, musejí železničáři znovu profrézovat. V Ústeckém kraji není průjezdná malá trať Vejprty – Cranzahl. Ve srovnání se středou jde v každém případě o zlepšení, minulé ráno bylo mimo provoz devět regionálních tratí a ještě vpodvečer zůstávalo uzavřeno 21 silnic.

Situace se lepší všude

Situace je lepší ve všech regionech, od rána jsou průjezdné všechny silnice v Libereckém kraji. Silničářům se tam přes noc podařilo prohrnout poslední tři komunikace třetích tříd, které byly zaváté sněhem.

Řidiči musí být ale všude stále velmi opatrní. Platí to hlavně pro horské úseky, tedy i pro silnice v Krkonoších, kde leží na silnicích ujetá vrstva sněhu vysoká až pět centimetrů.

Dosud uzavřené úseky v Ústeckém kraji by podle policistů měly být zprůjezdněny během dopoledne. Kolem tunelů Panenská a Libouchec na dálnici D8 u německých hranic se tvoří náledí.

Cesty v regionech většinou pokrývá vrstva ujetého sněhu, na některých místech varují silničáři před náledím.

V Praze byly ráno sjízdné všechny silnice, ty vedlejší ale jen se zvýšenou opatrností.