Chtěli upozornit na to, že problémy se smogem neodešly se zimou.

„V Ostravě se dýchá velice, velice špatně, a to hlavně dětem. Mají často kašel, musí brát léky na astma. Lidé musí na tento problém upozorňovat, když podniky ani politici pořád nic nedělají pro zlepšení,“ vyjádřila paní Markéta, matka dvou malých dětí.

Malá účast na akci, o které veřejnost nebyla příliš informovaná, byla pro většinu účastníků zklamáním. Ostravanům podle nich většinou stačí, že si na špatný vzduch zanadávají doma nebo v hospodě u piva, ale na veřejné akce je to netáhne.

Jedním z těch, kdo se do protestního průvodu připojili na poslední chvíli, byl pětašedesátiletý Zdeněk Folvarčný. „O akci jsem se dozvěděl náhodou, protože jsem šel právě kolem. Podpořil jsem ji, protože trpím tím, jaké je tady ovzduší – vždyť polovina příbuzných má astma,“ uvedl Folvarčný.

Viní průmysl

Hlavním viníkem zdejšího znečištěného ovzduší je podle něj průmysl. „Já bych ho normálně sprostě zastavil. Takhle to přece dál nejde. V cizině Mittal se svými fabrikami narazil, musel dělat rozsáhlá opatření, tady jsou k němu politici tolerantní,“ kritizoval dále Folvarčný.

Za organizací protestního pochodu stála společnost Vítkovice Tours, která poskytla na ozdravné pobyty pro děti z ostravských základních škol zdarma ubytovací kapacity na Jadranu. Akci podpořilo i občanské sdružení Vzduch.